Μετά τη «νηνεμία» και την ηρεμία μεταξύ των δύο χωρών που «χτίστηκε» στα συντρίμια των σεισμών στην Τουρκία και στα αποκαΐδια των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, φαίνεται πως οι γείτονες επιλέξουν ξανά την «οδό» της έντασης.

Εχθές το βράδυ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για πολλά νησιά στο Αιγαίο που δεν έχουν ξεκάθαρο καθεστώς κυριαρχίας, επικαλούμενος τις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947.

Συνέχεια στις προκλήσεις δίνεται πάντως σήμερα με το προεκλογικό σποτ που κυκλοφόρησε από το επιτελείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σημαία της Τουρκίας, ανέβηκε στα social media του AKP για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα.

Τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως αλλά και η δυτική Θράκη, εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο, ενώ στο τραγούδι που ακούγεται υπάρχουν οι στίχοι «Πατρίδα μου, ζωή μου, περηφάνια κάθε γωνία της πατρίδας μου και οι άνθρωποι της αγαπημένης πατρίδας μου».

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει η εσωτερική τουρκική πολιτική αντιπαράθεση να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης δήλωσε πως «οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».