Σε θρίλερ είναι πιθανό να εξελιχθεί η εκλογική βραδιά στην Ισπανία. Τα αποτελέσματα των exit polls, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδας από τα κυριότερα ΜΜΕ (και κυρίως από την κρατική τηλεόραση TVE) δείχνουν μεν ένα καθαρό προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα και νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και μια σημαντικότερη υποχώρηση του ακροδεξιού κόμματος VOX, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι πιθανό να χάσει μέχρι και τη μισή εκλογική του δύναμη.

Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο δυσκολεύει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του κεντροδεξιού Partido Popular με το ακροδεξιό Vox. Αυτό το σενάριο είχε παρουσιαστεί ως το πιο πιθανό μετά την εκλογική βραδιά. Όλες αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην κάλπη. Το αποτέλεσμα των exit polls δίνουν στην τρίτη θέση τον αριστερό συνασπισμό Sumar, μια μεγάλη επιτυχία της Γιολάντα Ντίαθ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει ανακοινώσει ότι επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδας, επειδή στην περιφέρεια των Καναρίων Νήσων οι κάλπες κλείνουν μία ώρα αργότερα.

Τα επίσημα αποτελέσματα του Exit Poll στην Ισπανία

Tα αποτελέσματα του exit poll της Television Espanola έχουν ως εξής:

Partido Popular (Λαϊκό Κόμμα): 145-150 έδρες

PSOE (Σοσιαλιστές): 113-118 έδρες

Sumar (Αριστερά): 28-31 έδρες

Vox (ακροδεξιά): 24-27 έδρες

ERC (Αριστεροί Καταλανοί): 9 έδρες

Junts (Καταλανοί εθνικιστές): 9 έδρες

EH Bildu (Βάσκοι εθνικιστές): 6 έδρες

PNV (Βάσκοι εθνικιστές): 5 έδρες

Άλλα περιφερειακά/εθνικιστικά κόμματα: 3-4 έδρες

Αν επιβεβαιωθούν αυτά, η συμμαχία PP και Vox μπορεί να μην φτάσει τον αριθμό των 176 βουλευτών, που δίνει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE μπορεί να επιδιώξει έναν μεγάλο συνασπισμό με όλα τα άλλα κόμματα και τους εθνικιστές (πέρα από PP και Vox) για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.