Μ’ έναν άνευ προηγουμένου συναγερμό ξύπνησαν οι κάτοικοι του νησιού Χοκάιντο, του βορειότερου από τα νησιά της Ιαπωνίας. Ειδοποιήθηκαν με όλα τα μέσα (μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο) να «αναζητήσουν αμέσως ασφαλές καταφύγιο» μετά από πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την κατεύθυνση της θάλασσας της Ιαπωνίας.
Την ανακοίνωση έκανε πρώτα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, αλλά την αναπαρήγαγε και το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα. Η εκτόξευση καταγράφηκε δύο ημέρες μετά την εντολή-δήλωση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς της χώρας του με πιο πρακτικό και επιθετικό τρόπο
Δεν έπεσε σε ιαπωνικό έδαφος
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε πως ο πύραυλος πιθανότατα κατέπεσε ήδη στον θαλάσσιο χώρο εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ο Κισίντα διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έπεσε στο ιαπωνικό έδαφος, αλλά ο συναγερμός ήταν επιβεβλημένος, επειδή την ώρα της εκτόξευσης κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την ακριβή πορεία του.
Ακόμα είναι συγκεχυμένο το είδος του πυραύλου, τα περισσότερα ιαπωνικά μέσα τονίζουν ότι είναι διηπειρωτικός (ICBM), απ’ αυτούς που μπορούν να πλήξουν στόχους σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων. Ο στρατός της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο πύραυλος κινούνταν με στέρεο καύσιμο, κάτι που δείχνει την ανάπτυξη της βαλλιστικής τεχνολογίας, την οποία είχε αναφέρει και ο Κιμ σε παλαιότερες δηλώσεις του.
Ο συναγερμός είναι κάτι σπάνιο στην Ιαπωνία, όμως απέδειξε ότι ειδικά οι κάτοικοι του Χοκάιντο έχουν λάβει οδηγίες για να προστατευθούν σε καταφύγια αν υπάρξει ανάγκη. Οι περισσότεροι πήγαν στα υπόγεια των πολυκατοικιών, όπου υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι. To νησί αυτό, το κοντινότερο στην βορειοκορεατική επικράτεια, έχει έκταση σχεδόν όσο η ηπειρωτική Ελλάδα και πληθυσμό 5,2 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τα αμυντικά σχέδια που έχουν αναπτύξει οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις, είναι το πρώτο σημείο της χώρας που θα πληγεί από «ξένη δύναμη» αν υπάρξει πολεμική σύγκρουση.