Οι ευρωεκλογές για την ανάδειξη των 720 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 9 Ιουνίου. Για πολλούς Ευρωπαίους αυτή θεωρείται η καταλυτική ημερομηνία για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Αυτή η άποψη, όμως, είναι λάθος. Οι ευρωεκλογές, και οι συσχετισμοί που θα σχηματιστούν, είναι μόνο η αρχή. Στις 10 Ιουνίου, την επομένη των εκλογών στην ΕΕ, ξεκινά ο πραγματικός αγώνας.

Υπάρχει ένα ολόκληρο χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη θεσπιστεί και πρέπει να τηρηθεί για να γίνουν τα επόμενα βήματα. Πρώτο απ’ όλα, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Οι διεργασίες συνεχίζονται εδώ και μήνες στα παρασκήνια, ειδικά καθώς η αναμενόμενη άνοδος της ακροδεξιάς φαίνεται ότι θα ανακατέψει την παραδοσιακή δυναμική της εξουσίας μετά τις ευρωεκλογές.

Οι ημερομηνίες κλειδιά μετά τις ευρωεκλογές

Θέλεις να μάθεις ποιες είναι οι πραγματικές ημερομηνίες κλειδιά μετά τις ευρωεκλογές πριν κατανοήσουν όλοι ποια θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της επόμενης πενταετίας και ποιοι θα διαχειρίζονται (και) τις δικές μας τύχες;

10 Ιουνίου: Βρυξέλλες

Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα βρει τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεδομένα, αντί για σενάρια. Οι ευρωεκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί και θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι 720. Το πού θα ανήκουν, είναι άλλο θέμα. Αν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα προτείνει τη σημερινή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  για δεύτερη θητεία. Αλλά αυτό θα περάσει καιρός μέχρι να αποσαφηνιστεί.

Στις περισσότερες εθνικές εκλογές, ο αριθμός των εδρών ανά κόμμα είναι προφανής μόνο όταν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές δεν γίνονται επίσημα μέρος μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας μέχρι ναυ συναντηθούν όλες οι ομάδες και συμφωνήσουν επίσημα για τη συμμετοχή τους. Τις πρώτες αυτές εβδομάδες μετά τις εκλογές, το Κοινοβούλιο θα είναι απασχολημένο με τη σύναψη συμφωνιών, καθώς ομάδες προσπαθούν να ενώσουν τα εθνικά κόμματα, δίνοντας και τάζοντας θέσεις και οφίτσια. Η απερχόμενη Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία προσβλέπει σε μια δεύτερη θητεία 2,5, πιθανότατα θα συγκαλέσει συνάντηση των σημερινών αρχηγών πολιτικών ομάδων στις 11 Ιουνίου, για να κάνει απολογισμό των αποτελεσμάτων.

13-15 Ιουνίου: G7, Απουλία, Ιταλία

Η συνάντηση των G7 στη νότια Ιταλία είναι μια καλή ευκαιρία για συζητήσεις, αλλά όχι και επίσημες συμφωνίες. Θα είναι η πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές που η Φον Ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα δουν ο ένας τον άλλον και θα συζητήσουν.

17 Ιουνίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου για μια άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Μην περιμένετε ακόμη κορυφαίες θέσεις εργασίας, καθώς θα είναι η πρώτη επίσημη συζήτηση για το θέμα, υπό την ηγεσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα θα έχουν εσωτερικές συναντήσεις με τους αντίστοιχους ηγέτες τους για να συζητήσουν τη στρατηγική πριν κατευθυνθούν προς το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δείπνο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σκοπεύει να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν. Μένει να δούμε πόση δύναμη θα έχουν οι πολιτικοί διαπραγματευτές (μεταξύ τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

27-28 Ιουνίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες

Η ελπίδα των πρωτευουσών της ΕΕ είναι να έχουν έτοιμη μια συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Οι κύριες πολιτικές οικογένειες — το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι θα απαιτήσουν το καθένα ένα κομμάτι από την πίτα, ανάλογα φυσικά και με τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν για έναν πρόεδρο της Επιτροπής με ειδική πλειοψηφία. Για να επανεκλεγεί, η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί 361 από τους 720 ευρωβουλευτές για να την υποστηρίξουν. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο με τα δεδομένα πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ευρωεκλογές.

16 Ιουλίου: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στρασβούργο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη νέα του θητεία με 720 βουλευτές. Η πρώτη τους προτεραιότητα θα είναι να ψηφίσουν τον δικό τους πρόεδρο. Εδώ είναι πιθανός ένας «συμβιβασμός» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, με δύο προέδρους να μοιράζονται τη θητεία από 2,5 χρόνια. Οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, πάντως, θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα συνολικό πακέτο εσωτερικών ρόλων. Που θα είναι αντίστοιχοι με τους βουλευτές κάθε ομάδας.

Τέλος Ιουλίου: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες

Μόλις ένας νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να διαλέξει τη νέα εκτελεστική εξουσία, τους υπουργούς, τους επιτρόπους. Κάθε χώρα αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο και εναπόκειται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ορίσουν τους επιτρόπους τους. Την τελευταία φορά, η φον ντερ Λάιεν ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους, έναν άνδρα και μία γυναίκα. Φυσικά τα σημαντικότερα «υπουργεία» θα καταλήξουν στις δυνατές χώρες.

1 Δεκεμβρίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες

Ο διάδοχος του Σαρλ Μισέλ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται από τους ηγέτες της ΕΕ — και το Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο. Μόλις μπουν όλοι στη θέση τους, η νέα ομάδα της ΕΕ θα αρχίσει να παίζει μπάλα στη νέα της θητεία.

** Με πληροφορίες από Politico.