Κάποιοι το σχολίασαν ως ηχηρό μήνυμα μετα-πολιτικής. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να «ξεσπαθώσουν» υπέρ ή κατά της χαλαρής ψήφου στις Ευρωεκλογές. Κάποιοι αντιμετώπισαν το γεγονός ότι ο Φειδίας Παναγιώτου θα πάει στην Ευρωβουλή, ως την απόλυτη δικαίωση ότι η εκλογική διαδικασία για το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα καλαμπούρι.

Όπως κι αν το δει ο καθένας, οι εκλογές για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών στην Κύπρο το βράδυ της 9ης Ιουνίου μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές. Κι αυτό διότι ένας 24χρονος που έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, ο Φειδίας Παναγιώτου, όχι μόνο κατάφερε να εκλεγεί, αλλά τερμάτισε και στην 3η θέση (!) με ποσοστό 19,36% επί του συνόλου. Δηλαδή ένας στους πέντε που πήγαν να ψηφίσουν επέλεξαν αυτόν να τους εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή ως το 2029.

Γιος ιερέα (το διαφήμισε κιόλας, αφού συνοδευόταν από τον πατέρα του όταν κατέθεσε την επίσημη αίτηση υποψηφίου), χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, ο Φειδίας Παναγιώτου θεωρείται από τους πιο γνωστούς influencers στην Κύπρο. Οι λογαριασμοί του σε Youtube και TikTok ξεπερνούν πια τα 3 εκατομμύρια ακόλουθους! Προφανώς παίζει ρόλο ότι απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια απ’ ό,τι το κυπριακό, όμως η διείσδυσή του κυρίως στους νέους είναι συγκλονιστική. Κι αποδείχτηκε ότι δεν τον παρακολουθούν μόνο για να σπάνε πλάκα ή για να διασκεδάζουν, αλλά θεωρούν ότι μπορεί να γίνει η φωνή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου τα θέματα είναι ήδη σοβαρά και μπορούν να γίνουν σοβαρότερα.

Φειδίας Παναγιώτου: Η αγκαλιά με τον Έλον Μασκ

Πώς έγινε τόσο γνωστός ο Φειδίας Παναγιώτου και εξελίχθηκε σε influencer; Από τις… αγκαλιές. Έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια να ανεβάζει διάφορα βίντεο, στα οποία εμφανίζεται να περιμένει διάφορους πολύ διάσημους ανθρώπους από το διεθνές τζετ σετ (από καλλιτέχνες και αθλητές μέχρι και τον ίδιο τον Έλον Μασκ!) και να τους… αγκαλιάζει.

Δεν προλαβαίνει να συζητήσει μαζί τους, προφανώς δεν επιδιώκει καν να τους γνωρίσει καλύτερα, αυτό που ήθελε και πετύχαινε ήταν απλά να καταγράψει τη στιγμή της αγκαλιάς. Από αυτό και μόνο, όμως, έγινε διάσημος. Το συγκεκριμένο βίντεο όπου τελικά αγκαλιάζει τον Έλον Μασκ (κατά δήλωσή του περίμενε επί μήνες την ευκαιρία, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Hug me, Elon» (αγκάλιασέ με, Έλον) έχει ξεπεράσει τις 500 εκ. προβολές!

Φυσικά τα βίντεο δεν έχουν μόνο θέμα τις αγκαλιές. Γενικώς το περιεχόμενο των βίντεο είναι διάφορες «αποστολές», τις οποίες ο Φειδίας Παναγιώτου καλείται να φέρει εις πέρας. Αποστολές χιουμοριστικές μεν, που είναι πολύ δύσκολο να γίνουν π.χ. να παντρευτεί μια άγνωστη μέσα σε 24 ώρες, να περάσει δέκα ημέρες σε διεθνές αεροδρόμιο χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του και χωρίς να τον διώξουν, να «σώσει» ψάρια που ετοιμάζονται να γίνουν σούσι σ’ ένα εστιατόριο στο Βιετνάμ.

Όλες αυτές οι αποστολές, βέβαια, καλλιέργησαν το προφίλ ενός ανθρώπου που όταν βάλει κάτι στο μυαλό του, το πετυχαίνει παρά τις όποιες αντιξοότητες μπορεί να βρει στο δρόμο του. Αυτό, προφανώς, ήταν το πρώτο και το σημαντικότερο προσόν του που εκτίμησαν οι ψηφοφόροι και τον έστειλαν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.  

Το δεύτερο ήταν η ειλικρίνεια. Ο Φειδίας Παναγιώτου ήταν εξαρχής απόλυτα ειλικρινής με τους δυνητικούς του ψηφοφόρους. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ιδέα από πολιτική και δεν ξέρει τίποτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν του αρέσει αυτό που ζει και θέλει να το αλλάξει. Δήλωσε, μάλιστα, έτοιμος να ρωτήσει και να μάθει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του ευρωβουλευτή και να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Αυτή η ειλικρίνεια, μαζί με την χαλαρότητα της ψήφου και την ανάγκη για νέα πρόσωπα στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου, έστω και απολύτως «απολιτίκ», έφερε στο προσκήνιο αυτό το πρόσωπο.

«Σήμερα είναι ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον κόσμο όλο», είπε ο Φειδίας Παναγιώτου λίγο μετά την εκλογή του. «Το σημερινό γεγονός κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα καμπανάκι που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε, για να θυμηθείτε πως υπηρετείτε τον λαό και όχι τα προσωπικά και κομματικά σας συμφέροντα».

Η εκλογή του Παναγιώτου προκάλεσε μούδιασμα στο πολιτικό σκηνικό. Ήταν φανερή η αμηχανία των εκπροσώπων των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων όταν καλούνταν να σχολιάσουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι, όμως, τόσο μεγάλο και ηχηρό, που δεν μπορούν να το παραβλέψουν.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος και χωρίς κάποια ιδεολογική τοποθέτηση (φανερή, τουλάχιστον), ο Παναγιώτου θα ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων (non-inscrits) του Ευρωκοινοβουλίου.