Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται ολόκληρη η Μεσόγειος, με χιλιάδες ανθρώπους να λιποθυμούν από την ζέστη ή να τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους από τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει. Σε κίνδυνο βρίσκονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Κροατία.

Σύμφωνα με τη DailyMail, Βρετανοί τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εξοχικές κατοικίες τους σε όλη τη νότια Ευρώπη καθώς οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε τουριστικά σημεία στην Ελλάδα, την Ελβετία και την Ισπανία, εν μέσω προειδοποιήσεων για τις θερμοκρασίες που αναμένεται να εκτοξευθούν στους 48 βαθμούς Κελσίου σήμερα.

Η καταιγιστική ζέστη αναμένεται να εκτοξευθεί ακόμη πιο ψηλά σήμερα, αφού ο «Χάροντας» ο οποίος στην ελληνική μυθολογία ήταν ο πορθμεάρχης των νεκρών, έπληξε χθες την Ευρώπη.

καύσωνα

48 βαθμούς Κελσίου στη Σαρδηνία – «Λιώνουν» από τον καύσωνα

Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας πρόκειται να «λιώσει» από τη ζέστη, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου και να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο το ρεκόρ των 48,8 Κελσίου που σημειώθηκε στην πόλη Floridia της Σικελίας τον Αύγουστο του 2021.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Λούκα Μερκάλι δήλωσε: «Ακόμα κι αν αυτό το ρεκόρ [48,8 C] δεν καταρριφθεί, βλέπουμε έναν καύσωνα με διάρκεια άνευ προηγουμένου».

Στους 44 βαθμούς Κελσίου η Νότια Ισπανία

Οι Βρετανοί τουρίστες σε όλη τη Μεσόγειο προειδοποιούνται για τους απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους από τον πύρινο ήλιο , με τις θερμοκρασίες να φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου σήμερα στη νότια Ισπανία. Η «άνευ προηγουμένου» ζέστη είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο σε ορισμένες περιοχές, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

«Μάχη» με τις πυρκαγιές σε Ελλάδα και Ελβετία

Η καταιγιστική ζέστη έχει προκαλέσει πυρκαγιές που έχουν πλήξει εξοχικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, την Ελβετία, την Ισπανία και την Τουρκία, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν πολλά δημοφιλή τουριστικά σημεία.

Στο καντόνι του Βαλέ της Ελβετίας, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες εργάστηκαν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα για να σβήσουν τις φλόγες μιας σφοδρής πυρκαγιάς, αλλά οι φλόγες τυλίχτηκαν βίλες σε πολλά δημοφιλή ορεινά χωριά.

καύσωνα

Η Ελλάδα, η οποία κατέγραψε 44 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, ξεκίνησε χθες το απόγευμα μαζικές εκκενώσεις μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό Κουβαράς αναγκάζοντας εκατοντάδες παραθεριστές να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε μόλις 30 μίλια από την ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας, επεκτάθηκε νότια προς τα παραθαλάσσια θέρετρα Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα και οι αρχές είπαν στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Fazoo Farm καύσωνας πυρκαγιά

Λιποθυμίες στην Ιταλία από τον καύσωνα

Τουρίστες κατέρρευσαν και λιποθύμησαν στη σφοδρή ζέστη στην Ιταλία και την Ελλάδα και οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε σπίτια στη Λα Πάλμα και την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Ο καύσωνας «Χάροντας» αναμένεται να αναγκάσει τα θερμόμετρα πάνω από τους 48,8 C στην Ιταλία τις επόμενες ημέρες, ένα νέο υψηλό ρεκόρ, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος θα μπορούσε επίσης να πλησιάσει επίπεδα ρεκόρ στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέτρεψε τους ανθρώπους να «παραμείνουν ασφαλείς», προειδοποιώντας ότι ο καύσωνας προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο σε περιοχές της νότιας Ευρώπης.

καύσωνα

Τουρίστες ακυρώνουν τελευταία στιγμή τις διακοπές τους στη Μεσόγειο

Κατά τα άλλα, όσοι κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο προετοιμάζονται για τον ερχομό ακόμη πιο ζεστού καιρού αυτή την εβδομάδα, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος του νέου μετώπου ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο καύσωνας άφησε ορισμένους Βρετανούς να ξανασκεφτούν τα σχέδιά τους για τις διακοπές τους, καθώς κάνουν ακυρώσεις την τελευταία στιγμή και επιλέγουν αποδράσεις πιο κοντά στο σπίτι τους.

Μια Βρετανίδα, η Βικτόρια Μόι, ακύρωσε πρόσφατα ένα ταξίδι στη Σικελία της Ιταλίας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα δήλωσε μιλώντας στην dailymail: «Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα χειρότερο από 32 βαθμούς με ένα μικρό παιδί!

Είχαμε κάνει κράτηση για να πάμε στο Παλέρμο στη Σικελία από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου. Έκλεισα πτήσεις 400 £ και τις πλήρωσα και έκλεισα ένα Air BnB, αλλά τελικά το ακύρωσα, ανησυχώ για την υγεία μου. Δεν θέλω να μου συμβεί τίποτα στις διακοπές», είπε.