Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, έξι από τα δέκα άρματα μάχης Leopard 2A4 που έχει δεσμευτεί η Ισπανία να αποστείλει στην Ουκρανία, θα αναχωρήσουν από τη χώρα εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.

Πάντως, πρόκειται για γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα χρόνια του 1990 και είχαν τεθεί σε εφεδρεία. Υπήρξε δε, ανάγκη προσαρμογών και υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες ετοιμότητας πριν τις τελικές αποφάσεις.

Η Ισπανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει να αποστείλει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία μετά το Πάσχα των καθολικών, δηλαδή την Κυριακή 9 Απριλίου.

Η Μαδρίτη δεσμεύτηκε να αποστείλει συνολικά 10 άρματα μάχης στην Ουκρανία και η Ρόμπλες σημείωσε ότι οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει την επισκευή των υπολοίπων τεσσάρων.

Η Ισπανία έχει επίσης εκπαιδεύσει 40 μέλη πληρώματος αρμάτων μάχης και 15 μηχανικούς σε στρατιωτική βάση στην βορειοανατολική πόλη της Σαραγόσα.

Άλλες χώρες μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας, έχουν υποσχεθεί να αποστείλουν συνολικά .