Το βράδυ του Σαββάτου παρατηρηθηκε σε περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο το γνωστό «δαχτυλίδι» γύρω από το φεγγάρι.
Συγκεκριμένα κάτοικοι το είδαν στο στο Staffordshire, τα West Midlands, το Surrey, το Berkshire, το Dorset, το Yorkshire και το Isle of Wight, αναφέρει το BBC.
Πιο συγκεκριμένα το «φωτοστέφανο» γύρω από τη Σελήνη είναι ένας ακόμη καιρικός δείκτης και εμφανίζεται, όταν το σεληνόφως περνά μέσα από στρώματα νεφών που βρίσκονται σε ύψος 6 έως 10 χιλιομέτρων. Στο ύψος αυτό τα σύννεφα αποτελούνται από κρυσταλλικούς πάγους.
Σύμφωνα με το Met Office, το φωτοστέφανο μπορεί να υποδηλώνει ότι οι βροχοπτώσεις μπορεί να πλησιάζουν.
'Halo' spotted around the Moon across England https://t.co/2Xxjo5Xi2t
— BBC Science News (@BBCScienceNews) November 26, 2023
Οι κρύσταλλοι επενεργούν σαν πρίσμα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Επειδή τα σύννεφα αυτά προηγούνται κατά 24 με 48 ώρες από κάποια καταιγίδα, το φωτοστέφανο της Σελήνης είναι ένας πολύ καλός δείκτης επερχόμενης κακοκαιρίας.
Did you spot the Moon halos last night? They form when the moonlight gets reflected and refracted by ice crystals in the air, creating a white halo around the Moon.
— BBC Weather (@bbcweather) November 26, 2023
📷 BBC Weather Watchers pacamac in Ashbourne, Elainey in Chichester, Rebekah in Appleton, MikeyTage in Padiham. pic.twitter.com/8vCGMoXgmN
Ο γεωγράφος Simon Collins δήλωσε ότι ήταν «χαρούμενος» που είδε το φωτοστέφανο.
Insane halo going on with Mr Moon tonight. Never seen anything like it! pic.twitter.com/Jbfnoxkviz
— Tim Whitehurst (@TimWhitehurst84) November 25, 2023
«Είμαι δεινός παρατηρητής καιρού [και] διευθύνω έναν τοπικό μετεωρολογικό σταθμό, οπότε είμαι πάντα ευτυχής να βλέπω υπέροχα καιρικά φαινόμενα, όπως έκαναν τόσοι άλλοι χθες το βράδυ», δήλωσε ο 57χρονος, ο οποίος τράβηξε μια φωτογραφία στο Reigate του Surrey το βράδυ του Σαββάτου.
Κάποιοι περιέγραψαν το περιστατικό ως «εκπληκτικό», ενώ άλλοι το περιέγραψαν ως «πολύ περίεργο» και «σαν νυχτερινό ουράνιο τόξο».
Πηγή φωτογραφίας: SUE KETTERIDGE