O φονικότερος κυκλώνας των τελευταίων 30 χρόνων στο νοτιοανατολικό άκρο της Αφρικής έχει αφήσει περισσότερους από 400 νεκρούς στο πέρασμά του. Ο Φρέντι, όπως ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους, έπληξε το βόρειο τμήμα του Μαλάουι και της Μοζαμβίκης, αλλά και το νησί της Μαδαγασκάρης με τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους. Οι πλημμύρες και οι ανεμοστρόβιλοι πήραν εκατοντάδες ζωές και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές, οι οποίες είναι αδύνατο να εκτιμηθούν για την ώρα.
Οι αρχές των τριών αφρικανικών κρατών δεν είναι καθόλου αισιόδοξες όσον αφορά τον τελικό απολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο Μαλάουι πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα, με τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται κάτω από τόνους λάσπης και χειμάρρους. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 2.500 και οι μισοί απ’ αυτούς χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία.
Καταρρακτώδεις βροχές για τρεις ημέρες
Ο κυκλώνας χτύπησε την περιοχή με σφοδρότητα και διάρκεια. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυρότατοι άνεμοι είχαν διάρκεια σχεδόν τριών ημερών. Πολλοί, μάλιστα, από τους κατοίκους αποδίδουν σ’ αυτή τη διάρκεια την φονικότητα του φαινομένου, καθώς δεν πίστευαν ότι οι πλημμύρες θα συνεχίζονταν επί τόσες ώρες, κι έτσι δεν αναζήτησαν καταφύγιο κάπου ασφαλέστερα.
Οι αρχές κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να προσφέρουν στοιχειώδη βοήθεια στους κατοίκους. Το Μαλάουι, που χτυπήθηκε πολύ περισσότερο από τις άλλες δύο χώρες, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη στηθεί 165 πρόχειροι καταυλισμοί με σκηνές, ώστε να εξασφαλίσουν τουλάχιστον στέγη στους πληγέντες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι η έλλειψη πόσιμου νερού και συγκοινωνιών, καθώς έχουν καταστραφεί πολλές γέφυρες που συνδέουν την περιοχή με το Μπλαντάιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής απ’ όπου έρχεται βοήθεια. Τα εφόδια φτάνουν με το σταγονόμετρο, αφού διάφοροι εθελοντές αναγκάζονται να τα κουβαλάνε με τα χέρια.
Ο πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρους Τσακουέρα κήρυξε εθνικό πένθος 14 ημερών για την τραγωδία, όμως κανείς εκπρόσωπος του κράτους δεν βρέθηκε στην περιοχή για να συντονίσει έστω τις ενέργειες κι αυτό έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων. Οι πληγέντες δηλώνουν ότι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά ακόμα και να θάψουν τους νεκρούς τους.
Photo credits: Facebook@kubotah