Η G7 που ξεκινάει είναι συμβολικά ιστορική. Σχεδόν 75 χρόνια πριν, η ατομική βόμβα που έσκαγε στη Χιροσίμα, άφηνε τον κόσμο με ανοιχτό στόμα μπροστά στον τρόμο των πυρηνικών. Σήμερα, εν έτει 2023, αυτός ο φόβος υποβόσκει εξαιτίας των προειδοποιήσεων-υπενθυμίσεων-απειλών της Ρωσίας από τη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία. Κι ίσως αυτός ο φόβος να γίνει πιο έντονος, αν η Κίνα αποφασίσει να εισβάλει στην Ταϊβάν.
Η Κίνα είναι πλέον η βασική ανησυχία των G7. Ειδικά οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να φέρουν την Κίνα ενώπιον έγγραφων δεσμεύσεων, οι οποίες στο τέλος της ημέρας ίσως και να μη λένε πολλά στο μυαλό του Ζι Ζινπίνγκ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Φούμιο Κισίντα θέλει η Κίνα να δεσμευτεί για τη μη χρήση πυρηνικών και τις δοκιμές που θέλει να κάνει.
«Η Σύνοδος Κορυφής G7 θα είναι μια κατάλληλη στιγμή για να συζητηθούν ζητήματα ασφαλείας και μια συνεργασία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού», δήλωσε στο Politico ο Νοριγιούκι Σικάτα, επικεφαλής του γραφείου του Κισίντα.
Οι G7 και η στάση του Μακρόν
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε σε δημοσιογράφους ότι «στο τέλος των συζητήσεων, θα ακούσετε τους ηγέτες των G7 να συμφωνούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναδύονται από το People’s Republic of China (ο στρατός του κινεζικού κράτος)».
Αυτό, σαφώς, δεν θα είναι καθόλου εύκολο και αιτία για αυτό είναι ότι οι ΗΠΑ με την Ε.Ε. δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν την Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ταξίδι του Μακρόν. Είναι ο Μακρόν που έχει επανειλημμένα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εστιάσει στην Ευρω-Ατλαντική περιοχή και υποστηρίζει πως η ασφάλεια της Ταϊβάν δεν είναι μάχη της Ευρώπης.
Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν all in σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει. Η Ε.Ε. από τη μεριά της δεν θέλει να πάει σε κατά μέτωπον αναχαίτιση, φοβούμενη έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτόματα την Αμερική. Αυτή είναι η παραίνεση. Κι είναι μια στάση που απομακρύνει την Ε.Ε. όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ιαπωνία και από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ταϊβάν είναι ένα μέρος σημαντικό για τη Δύση, μιας και διαθέτει την καλύτερη τεχνολογία και υπολογιστικά τσιπάκια που είναι ζωτικά για τις αμυντικές βιομηχανίες.
Γι΄αυτό και το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να επεκταθεί διοικητικά και στην Άπω Ανατολή, ανοίγοντας γραφείο στο Τόκιο, ώστε να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός με τους εκεί συμμάχους, δηλαδή με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
«Η Κίνα συνεχίζει να εντατικοποιεί τις μονομερείς προσπάθειες της να αλλάξει το status quo με τα όπλα στην Ανατολική και στην Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η Κίνα αυξάνει επίσης τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν και ταυτόχρονα ενισχύει την στρατιωτική της συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων κοινών πτήσεων των βομβαρδιστικών τους και ναυτικών ασκήσεων πλησίον της Ιαπωνίας, με την Ρωσία», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Ζήτημα κυρώσεων σε όποιον συνεργάζεται με τη Ρωσία
Αυτή η σχέση Κίνας-Ρωσίας μπορεί να προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις στη G7. Κρίνεται ως ειλημμένη απόφαση η G7 να θέσει ζήτημα κυρώσεων σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία και δεν αποδέχονται τις κυρώσεις της Δύσης.
ΗΠΑ, Καναδάς, Ε.Ε. και Ιαπωνία θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής ισχύος της Κίνας, η οποία χρησιμοποιεί αυτό το πλεονέκτημα για να κάνει επίδειξη ισχύος έναντι μικρότερων οικονομιών που αντιτίθενται στα γεωστρατηγικά της ενδιαφέροντα.
«Η αίσθηση της αναγκαιότητας και της ενότητας, είναι ένας παράγοντας ισχύος. Για παράδειγμα, ποτέ πριν οι G7 δεν μίλησαν για τον οικονομικό εκβιασμό της Κίνας. Σε σχέση με το παρελθόν, G7 και Ε.Ε. είναι πιο εναρμονισμένες στρατηγικά σε σημαντικά οικονομικά και στρατιωτικά ζητήματα», δήλωσε στο Politico ο Ραμ Εμανουέλ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αυτή που εγκολπώνει την σταδιακή αλλαγή ρητορικής της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα, κάνοντας τους τελευταίους μήνες αρκετές δηλώσεις στις οποίες μιλάει για ανταγωνισμό με την Κίνα και για έναν αγώνα δρόμου να την προλάβουν και να ανεξαρτητοποιηθούν από αυτή.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η επιθυμία είναι να κλείσουν την πόρτα στην Κίνα. Είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία αυτή που έχουν να αντιμετωπίσουν οι G7 με την Κίνα.
Όσο όμως η Κίνα επιμένει να
* Με πληροφορίες από το Politico