Περιεχόμενα
Η Αστυνομία στη Γαλλία συγκρούστηκε με διαδηλωτές, το βράδυ της Πέμπτης (16/03), μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Τα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κονκόρντ ως απάντηση στην αύξηση της ηλικίας για τις συντάξεις από τα 62 στα 64 έτη. Μάλιστα, αυτά τα κυβερνητικά σχέδια έχουν προκαλέσει, εδώ και δύο μήνες, έντονη πολιτική αντιπαράθεση και απεργίες, σύμφωνα με το BBC.
Τελικά, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, επικαλέστηκε το Άρθρο 49:3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει την ψηφοφορία στη Εθνοσυνέλευση. Η απόφαση ελήφθη λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία των βουλευτών επί του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, επειδή δεν υπήρχε καμία εγγύηση για την υπερψήφισή του από την πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου, η κίνηση αυτή προκάλεσε οργή στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Πολλοί χλεύασαν την Ελιζαμπέτ Μπορν, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας και σήκωσαν πλακάτ διαμαρτυρίας στο κοινοβούλιο.
Τι θα κάνει η αντιπολίτευση στη Γαλλία
Η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ματίλντ Πανότ, έγραψε στο Twitter ότι «ο κ. Μακρόν βύθισε τη χώρα σε κυβερνητική κρίση, χωρίς κοινοβουλευτική ή λαϊκή νομιμοποίηση».
Διαδηλώσεις και συλλήψεις σε όλη τη χώρα
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων για να απορρίψουν την κίνηση της κυβέρνησης, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο της χώρας και ανεμίζοντας σημαίες των συνδικάτων.
Ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία. Μια φωτιά άναψε στη μέση της Πλατείας Κονκόρντ και η Αστυνομία με ασπίδες και γκλομπ έριξε δακρυγόνα. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (16/03), είχαν συλληφθεί 120 άτομα, όπως δήλωσε η Αστυνομία του Παρισιού στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Ωστόσο, τα συνδικάτα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) να δηλώνει ότι προγραμματίζεται άλλη μια ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων για την Πέμπτη, 23 Μαρτίου.
Γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν παρέκαμψε την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας
Παρ’ όλο που ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη, πέρσι, με μια πλατφόρμα συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, ο κυβερνητικός του συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και έτσι θα χρειαζόταν την υποστήριξη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων για να περάσει τις συνταξιοδοτικές αλλαγές.
Οι αξιωματούχοι του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν γνώριζαν, από το πρωί της Πέμπτης (16/03), ότι ορισμένοι από τους βουλευτές τους θα μπορούσαν να καταψηφίσουν ή να απέχουν, λόγω της χαμηλής κοινωνικής υποστήριξης του νομοσχεδίου, οπότε κατέφυγαν σε ειδικές συνταγματικές εξουσίες.
Εντούτοις, όποτε μια κυβέρνηση επικαλείται το Άρθρο 49:3 του Συντάγματος της Γαλλίας, μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα κατηγορηθεί αμέσως ότι καπηλεύεται τη βούληση του λαού. Στην πραγματικότητα, έχει χρησιμοποιηθεί 100 φορές στα περισσότερα από 60 χρόνια της Πέμπτης Δημοκρατίας και από κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.
Η χρήση αυτής της διαδικασίας είναι ένας τρόπος να παρακαμφθεί μια ψηφοφορία που μπορεί να χαθεί, αλλά η αρνητική πλευρά για την κυβέρνηση είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να καταθέσουν αμέσως ψήφο δυσπιστίας. Εάν αυτή υπερψηφιστεί, τότε η κυβέρνηση πέφτει. Αυτό είναι μια θεωρητική πιθανότητα τώρα, αλλά απίθανη, επειδή θα σήμαινε ότι η Ακροδεξιά, η Αριστερά και μεγάλο μέρος της συντηρητικής αντιπολίτευσης θα συνασπίζονταν με έναν τρόπο.
Photo credits: Twitter | @nycjim