Εκ νέου ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις της Γαλλίας, λίγες μόλις ώρες μετά το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου με σκοπό τον κατευνασμό των Γάλλων σε ό,τι αφορά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με άρθρο του Συντάγματος και χωρίς την έγκριση της εθνοσυνέλευσης.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές έκαψαν κάδους, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μασαλία και Μπορντό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για να απαντήσει στις ανησυχίες του γαλλικού λαού. Σε περισσότερες από 300 πόλεις της χώρας και στο Παρίσι πάντως, το πλήθος, χτυπώντας κατσαρόλες την ώρα που μιλούσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ως ένδειξη ανυπακοής, δεν έδειχνε να εφησυχάζει.

Αναλυτικότερα δε, στο τηλεοπτικό διάγγελμα του, ο Μακρόν τόνισε ότι ήταν αναπόφευκτη η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και κατέστησε σαφές πως θα τεθεί σε εφαρμογή εντός των προσεχών μηνών. Ανακοίνωσε μάλιστα την υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων στην υγεία, στην εργασία και τη δικαιοσύνη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των εργαζομένων.

Σημειώνεται ακόμα, πως ανακοίνωσε τη δημιουργία 200 ταξιαρχιών στην επαρχία για την ενίσχυση της ασφάλειας εντός της χώρας, αλλά και στα σύνορα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

O πρώτος απολογισμός του Εμμανουέλ Μακρόν για τις νέες δεσμεύσεις θα γίνει στις 14 Ιουλίου.

Τόσο τα συνδικάτα όσο και η αντιπολίτευση συνεχίζουν να βάλλουν κατά Μακρόν, την ώρα που ο Τύπος επισημαίνει πως ούτε εξ αριστερών ούτε εκ δεξιών του πείθονται σε σχέση με τα νέα μέτρα που πέρασε.