Το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Η Γαλλία σε βαθιά κρίση και αναταραχή, μετά τη χρήση προεδρικού διατάγματος από πλευράς Εμανουέλ Μακρόν για να περάσει την ασφαλιστική του μεταρρυθμίση, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, επεκτείνοντας παράλληλα τις εισφορές για πλήρη σύνταξη.
Σήμερα (20/3) το απόγευμα, αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία οι δύο προτάσεις μομφής. Μια από την Ακροδεξιά και η άλλη, διακομματική, από μια μικρή κεντρώα ομάδα της αντιπολίτευσης (LIOT) που υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα – στην ουσία δικιά τους είναι.
Η πρώτη δεν τρομάζει ιδιαίτερα τον Μακρόν, αφού είναι θέμα αρχής για τα κόμματα της αριστεράς (υπό το συνασπισμό Nupes) να μην ψηφίσουν πρόταση από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν. Αλλά η δεύτερη (πρόταση), αυτή προκαλεί ισχυρή νευρικότητα στον Γάλλο πρόεδρο και στην εξ αυτού ελεγχόμενη κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν. Κι αυτό καθότι η Λε Πεν έχει πει πως το κόμμα της θα ψηφίσει «όλες τις προτάσεις δυσπιστίας» – θα φανεί αν το εννοεί, λίαν συντόμως.
Η κυβέρνηση διαθέτει 250 βουλευτές και την ανοχή ακόμη 61 βουλευτών των Ρεπουμπλικανών, σε μία Εθνοσυνέλευση 577 εδρών. Πρακτικά, για να «περάσει» μία από τις δύο προτάσεις μομφής, θα έπρεπε ταυτόχρονα στηριχθεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση, από την Αριστερά ως την Ακροδεξιά, αλλά και από δεκάδες επιπλέον βουλευτές, ώστε να συγκεντρωθούν 287 ψήφοι.
Λείπουν κουκιά. Τα οποία μπορεί να έρθουν μόνο από μια πλευρά. Τους Ρεπουμπλικάνους. Τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις δεν ήταν σίγουρο πως θα τη ψήφιζαν και οι 61 βουλευτές της παράταξης. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Γάλλος πρόεδρος πήρε την απόφαση να μη ρισκάρει να μάθει και να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση κάνοντας χρήση του επίμαχου άρθρου 49.3.
Σιοτί: «Γκροτέσκα, ξεπερασμένη συμμαχία, ένα τσίρκο με κλόουν»
Άλλο αυτό όμως κι άλλο (όπως φαίνεται) να ρίξουν την κυβέρνηση, κάτι για το οποίο απαιτούνται τουλάχιστον 27 «διαρροές». Ο πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών μας δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση δυσπιστίας».
Και εξήγησε το γιατί: «Αν το κάναμε, θα ήταν σαν να ευχόμασταν να γίνει πρωθυπουργός ο κύριος Μελανσόν και υπουργός Οικονομικών η κυρία Λεπέν. Όλα αυτά είναι γελοιότητες. Πρόκειται για μια γκροτέσκα, ξεπερασμένη συμμαχία, ένα τσίρκο με κλόουν», είπε ο Σιοτί, πριν προσθέσει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση αν θα διαγραφούν οι βουλευτές του κόμματός του που θα στηρίξουν τις προστάσεις δυσπιστίας.
«Είναι ανυπόφορο να ασκείται τέτοια πίεση σε εκλεγμένους βουλευτές για το τι να ψηφίσουν. Αυτό αντανακλά μια πραγματική εκτροπή του συστήματος», ανέφερε επίσης, λίγες ώρες μετά το βανδαλισμό του πολιτικού του γραφείου στη Νίκαια, στην Κυανή Ακτή.
Στο στόχαστρο του κυρίως τα κόμματα της αριστεράς, τα οποία κατηγόρησε πως υποκινούν τις βίαιες διαδηλώσεις: «Έχω λογαριασμό να δώσω μόνο σε αυτούς που με ψήφισαν, σίγουρα όχι στην άκρα αριστερά. Νιώθω και κατανοώ το θυμό των Γάλλων. Είναι το αποτέλεσμα των λαθών της κυβέρνησης. Δεν θα υποκύψω σε καμία πίεση, σε καμία απειλή».
Φαίνεται λοιπόν πως οι προτάσεις μομφής θα πέσουν στο κενό. Εκτός και αν ο θεωρούμενος σκληρός δεξιός, Σιοτί δεν ελέγχει το κόμμα του πλήρως, όσο νομίζει. Μία ή άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν και να «επιβιώσει» του σημερινού, έχει μπει σε μια μακρά περίοδο μεγάλων περιπετειών με το δρόμο που επέλεξε να πάρει. Βασικά όλη η Γαλλία «βράζει» και κανείς δεν ξέρει πού αυτό μπορεί να οδηγήσει.