Ξεκίνησαν ξανά σήμερα στη Γαλλία απεργίες και διαδηλώσεις που θέλουν να παραλύσουν την χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης του Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από την πιθανή έγκρισή της από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Τα συνδικάτα προβλέπουν επίσης και πιο ασυνήθιστες απεργιακές κινητοποιήσεις: κλειστά καταστήματα, ανοικτοί σταθμοί διοδίων, αποκλεισμένοι κυκλικοί οδικοί κόμβοι, ματαίωση παραστάσεων, ενέργειες που θυμίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» την περίοδο 2018-2019.

Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους – Χάος στις μεταφορές και την ενέργεια

Η σημερινή έκτη ημέρα κινητοποιήσεων προβλέπεται ότι θα έχει μαζική συμμετοχή και θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για την γαλλική κυβέρνηση που θέλει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια για να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του συστήματος συνταξιοδότησης το οποίο αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού μοντέλου αλά γαλλικά.

Η έκτη αυτή ημέρα διαμαρτυρίας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές μέχρι τα διυλιστήρια, τον ενεργειακό τομέα, το εμπόριο ή την διαχείριση των απορριμμάτων και διαδηλώσεις που αναμένεται να χαρακτηρισθούν από μαζική συμμετοχή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Photo Credits: Twiiter