Περιεχόμενα
Η στρατηγική του Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς – καταστρέφοντας τις στρατιωτικές και πολιτικές της ικανότητες σε σημείο που η τρομοκρατική ομάδα δεν μπορεί ποτέ ξανά να εξαπολύσει μεγάλες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων – είναι απίθανο να λειτουργήσει.
Πράγματι, το Ισραήλ είναι πιθανό να παράγει ήδη περισσότερους τρομοκράτες από αυτούς που σκοτώνει. Για να νικήσουμε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς, είναι σημαντικό να διαχωριστούν οι τρομοκράτες από τον τοπικό πληθυσμό από τον οποίο προέρχονται.
Διαφορετικά, η σημερινή γενιά τρομοκρατών μπορεί να σκοτωθεί, για να αντικατασταθεί από μια νέα, μεγαλύτερη γενιά τρομοκρατών στο μέλλον. (Αυτό περιγράφεται από τους ειδικούς ως «μαθηματικά κατά της εξέγερσης»
Αν και η αρχή — του διαχωρισμού της τρομοκρατικής ομάδας από τον ευρύτερο πληθυσμό — είναι απλή, είναι απίστευτα δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις που σκότωσαν μεγάλο αριθμό υπαρχόντων τρομοκρατών βραχυπρόθεσμα – αλλά τελικά οδήγησαν στην άνοδο πολλών περισσότερων τρομοκρατών, συχνά μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό ακριβώς το μοτίβο συνέβη στο παρελθόν όταν:
1. Το Ισραήλ εισέβαλε στον Νότιο Λίβανο με περίπου 78.000 μάχιμους στρατιώτες και σχεδόν 3.000 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα τον Ιούνιο του 1982. Ο στόχος ήταν να συντρίψει τους τρομοκράτες της PLO και το Ισραήλ πέτυχε σημαντική βραχυπρόθεσμη επιτυχία. Ωστόσο, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τη δημιουργία της Χεζμπολάχ τον Ιούλιο του 1982, οδήγησε σε τεράστια τοπική υποστήριξη για τη Χεζμπολάχ και κύματα επιθέσεων αυτοκτονίας και τελικά οδήγησε στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου το 1985 και στην ανάπτυξη της Χεζμπολάχ έκτοτε.
2. Το Ισραήλ διατήρησε βαριά στρατιωτική κατοχή της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2005. Αυτές οι επιχειρήσεις πέτυχαν να σκοτώσουν πολλούς τρομοκράτες από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες, αλλά προκάλεσαν επίσης τεράστια τοπική υποστήριξη για τις τρομοκρατικές ομάδες και τεράστιες εκστρατείες επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών που σταμάτησαν μόνο όταν αποχώρησαν οι βαριές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Όχι μόνο ηττημένη, η Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές του 2006.
3. Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στον Λίβανο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2006. Αν και ο στόχος ήταν να καταστραφούν εντελώς οι ηγέτες και οι μαχητές της Χεζμπολάχ, ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτες και να εκτοξεύσει πυραύλους σε ισραηλινές πόλεις, η ισραηλινή επίθεση απέτυχε και η Χεζμπολάχ είναι πολύ ισχυρότερη σήμερα ως αποτέλεσμα.
4. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν και κατέλαβαν το Ιράκ το 2003 με 150.000 μάχιμους στρατιώτες. Οι αμερικανικές δυνάμεις νίκησαν πλήρως τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν μέσα σε 6 εβδομάδες. Ωστόσο, αυτές οι βαριές στρατιωτικές επιχειρήσεις οδήγησαν στη μεγαλύτερη τρομοκρατική εκστρατεία αυτοκτονίας στη σύγχρονη εποχή, σε έναν μεγάλο εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ και, τελικά, στην άνοδο του ISIS.
Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Γάζα με τη Χαμάς;
Στη Γάζα, αυτό το τραγικό μοτίβο μάλλον συμβαίνει ήδη. Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε μάρτυρες του διαχωρισμού της Χαμάς και του τοπικού πληθυσμού, αλλά της αυξανόμενης ενσωμάτωσης των δύο, με πιθανή αυξανόμενη στρατολόγηση για τη Χαμάς. Η ισραηλινή εντολή για 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους – τον πληθυσμό της βόρειας Γάζας – να μετακινηθούν νότια δεν πρόκειται να δημιουργήσει ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ των τρομοκρατών και του πληθυσμού.
Πολλές χιλιάδες δεν μπορούν να μετακινηθούν επειδή είναι πολύ νέοι, πολύ μεγάλοι, ή πολύ άρρωστοι ή τραυματισμένοι και εξαρτώνται από εξειδικευμένη φροντίδα και νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η εκκένωση ολόκληρου του άμαχου πληθυσμού της βόρειας Γάζας. Ακόμα κι αν ο άμαχος πληθυσμός μετακινούνταν, πολλοί μαχητές της Χαμάς απλώς θα πήγαιναν μαζί τους. Επιπλέον, η Χαμάς έδωσε εντολή στους αμάχους να μην εκκενώσουν.
Δεδομένου ότι η Χαμάς και ο άμαχος πληθυσμός παραμένουν στενά ενοποιημένοι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις για τη δολοφονία τρομοκρατών της Χαμάς οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 8.000 αμάχων, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, επικαλούμενο πηγές από τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Σχεδόν όλοι έχουν μέλη της οικογένειας που είναι ήδη πιθανό να στρατολογούνται από τη Χαμάς σε μεγάλους αριθμούς.
Θα πρέπει να περιμένουμε ότι η Χαμάς έτσι γίνεται όλο και πιο δυνατή, όχι πιο αδύναμη, κάθε μέρα που περνά.
Τί μπορεί να λειτουργήσει στη περίπτωση της Χαμάς
Για να νικήσουμε τρομοκρατικές ομάδες, είναι σημαντικό να εμπλακούμε σε μακρές εκστρατείες επιλεκτικής πίεσης, επί χρόνια, όχι απλώς ενός μήνα (ή δύο ή τριών) βαριών χερσαίων επιχειρήσεων, και να συνδυάσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις με πολιτικές λύσεις από νωρίς. Πράγματι, η ίδια η προσπάθεια εξουδετέρωσης των τρομοκρατών σε μόλις έναν ή δύο μήνες στρατιωτικά με ελάχιστη ιδέα για το πολιτικό αποτέλεσμα —όπως φαίνεται να κάνει τώρα το Ισραήλ— είναι αυτό που καταλήγει να παράγει περισσότερους τρομοκράτες από ό,τι σκοτώνει.
Ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μόνιμη ζημιά στους τρομοκράτες είναι ο συνδυασμός, συνήθως σε μια μακρά εκστρατεία ετών, συνεχιζόμενων επιλεκτικών επιθέσεων εναντίον αναγνωρισμένων τρομοκρατών με πολιτικές επιχειρήσεις που δημιουργούν σφήνες μεταξύ των τρομοκρατών και των τοπικών πληθυσμών από τους οποίους προέρχονται. Το Ισραήλ κάνει συγκρίσεις με την ήττα του ISIS, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μουσουλμανικές χερσαίες δυνάμεις έκαναν τεράστια διαφορά ασκώντας στρατιωτική πίεση κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, επί χρόνια, με τρόπους που δεν ώθησαν τον τοπικό πληθυσμό να τις αντικαταστήσει , επιτρέποντας στους τοπικούς πληθυσμούς να κυβερνούν αποτελεσματικά την περιοχή που έχει καθαριστεί από τρομοκράτες.
Η εκστρατεία που νίκησε το ISIS ένωσε μαζί στρατιωτικές και πολιτικές επιχειρήσεις σχεδόν από την αρχή. Στο μέλλον, το Ισραήλ χρειάζεται μια νέα στρατηγική αντίληψη για να νικήσει τη Χαμάς. Ο μόνος βιώσιμος τρόπος διαχωρισμού της Χαμάς από τον τοπικό πληθυσμό είναι πολιτικά. Το στρατηγικό όραμα του Ισραήλ ήταν να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικά πρώτα και μετά να καταλάβει την πολιτική διαδικασία αργότερα. Αλλά αυτό είναι πιθανό να ενσωματώσει τη Χαμάς και τον τοπικό πληθυσμό μαζί όλο και περισσότερο και να παράγει περισσότερους τρομοκράτες από ό,τι σκοτώνει.
Επιπλέον, το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει πολιτικό σχέδιο για την περίοδο μετά την εξάλειψη της Χαμάς. Από το 2006, η Χαμάς είναι η μόνη κυβέρνηση στη Γάζα. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να κυβερνήσει τη Γάζα, αλλά η Γάζα θα πρέπει να κυβερνηθεί και το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εξηγήσει πώς θα μοιάζει η Γάζα μετά τη Χαμάς.
Τι θα εμποδίσει τη Hamas 2.0 να καλύψει το κενό ισχύος; Δεδομένης της απουσίας σοβαρών πολιτικών εναλλακτικών στη Χαμάς, γιατί να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι τη Χαμάς; Υπάρχει μια εναλλακτική: τώρα, όχι αργότερα, ξεκινήστε την πολιτική διαδικασία προς ένα μονοπάτι προς ένα παλαιστινιακό κράτος και δημιουργήστε μια βιώσιμη πολιτική εναλλακτική για τους Παλαιστίνιους έναντι της Χαμάς.
Αυτό θα μπορούσε, με την πάροδο του χρόνου, να διαχωρίσει τη Χαμάς από τον τοπικό πληθυσμό όλο και περισσότερο, και έτσι να οδηγήσει σε σημαντική επιτυχία. Πρέπει να είναι οι Παλαιστίνιοι που αποφασίζουν ποιος θα ηγηθεί της Γάζας. Αυτή η νέα στρατηγική αντίληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε τη Χαμάς, να διασφαλίσουμε τον πληθυσμό του Ισραήλ και να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Αμερικής στην περιοχή.
Πηγή: CNN
Photo Credits: Getty Images