Περιεχόμενα
Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εισέρχεται στον τρίτο μήνα του, ιατροί και οργανισμοί βοήθειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, στο πολιορκημένο έδαφος – όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν ότι περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν από ασθένειες παρά από βόμβες και πυραύλους.
Η παράκτια περιοχή – που ελέγχεται από την οργάνωση μαχητών της Χαμάς – βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, όταν η Παλαιστινιακή ομάδα εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και απαγάγοντας 240 άλλους, σύμφωνα με ισραηλινές αρχές.
Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχει ξεμείνει από τρόφιμα, πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρικές προμήθειες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συνωστίζονται σε μικρούς χώρους για να προστατευτούν από τις βόμβες του Ισραήλ.
Εκτός από τους ξένους υπηκόους και ένα μικρό αριθμό τραυματισμένων Παλαιστινίων, σχεδόν κανείς δεν έχει καταφέρει να διαφύγει από τη Γάζα, όπου πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι.
Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Πώς έχει επηρεαστεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από τον πόλεμο;
Οι τοπικοί γιατροί και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για θανατηφόρα κρούσματα, με τον ΠΟΥ να αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι η κρίση στη Γάζα αποτελεί “συνταγή για επιδημίες”.
Σε δηλώσεις του προς τις χώρες μέλη του ΠΟΥ, ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε την Κυριακή ότι μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα είναι λειτουργικά, ενώ τα δύο κύρια νοσοκομεία στο νότο λειτουργούν με τριπλάσια δυναμικότητα.
Μόνο δύο νοσοκομεία έχουν απομείνει να λειτουργούν βόρεια του Γουάντι Γάζα, είπε, το οποίο το Ισραήλ είχε ζητήσει από περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εκκενώσουν κινούμενοι προς τον Νότο καθώς ξεκίνησε την χερσαία επιχείρησή του στις 13 Οκτωβρίου. Μόλις 1.400 νοσοκομειακά κρεβάτια έχουν απομείνει, πρόσθεσε, με τις ιατρικές εγκαταστάσεις να ξεμένουν από προμήθειες, ενώ λειτουργούν ως πρόχειρα καταφύγια για τους εκτοπισμένους.
Για ποιες ασθένειες ανησυχούν οι γιατροί;
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια επιδημιών «συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής διάρροιας και του ίκτερου», προσθέτοντας ότι «υπήρξαν επίσης αναφορές για υψηλά επίπεδα διαρροϊκών ασθενειών και αναπνευστικών λοιμώξεων».
Άλλες ασθένειες που αναφέρθηκαν στη Γάζα περιλαμβάνουν ιλαρά, μηνιγγίτιδα, ανεμοβλογιά και οξεία ιογενή ηπατίτιδα, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν 160.000 έως 165.000 περιπτώσεις διάρροιας μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών, που είναι «πολύ περισσότερες» από ό,τι σε κανονικές εποχές.
Οι διαρροϊκές ασθένειες είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η διάρροια μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, αφήνοντας τον οργανισμό χωρίς υγρά και άλατα που απαιτούνται για την επιβίωση.
Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης περισσότερα από 133.000 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTI) – μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει τη μύτη, το λαιμό και τα ιγμόρεια – περισσότερα από 17.000 κρούσματα ψειρών και κόνιδων, περίπου 35.000 κρούσματα δερματικών εξανθημάτων και περισσότερα από 1.900 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης.
Ανησυχία για χολέρα
Το υπουργείο δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα χολέρας, αλλά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), γνωστοί και ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για μια πιθανή επιδημία χολέρας εν μέσω έλλειψης καθαρού νερού σε υπερπλήρεις περιοχές.
«Πολλοί πίνουν αλμυρό ή μολυσμένο νερό, το οποίο μπορεί να αρρωστήσει τους ανθρώπους», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τον Οκτώβριο.
Η χολέρα έχει εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Υεμένη, τη Συρία και το Σουδάν τα τελευταία χρόνια.
Η οργάνωση «Euro-Med Human Rights Monitor» προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα σώματα κοντά ή μέσα σε πηγές νερού μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μόλυνση, αυξάνοντας τον κίνδυνο χολέρας και άλλων γαστρεντερικών ασθενειών.
Άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιών που μεταδίδονται με το αίμα και της φυματίωσης, μπορεί να προκύψουν από τη δημόσια αποσύνθεση των νεκρών σωμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δηλαδή ένα συνηθισμένο φαινόμενο εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού συμβάλλει στην εξάπλωση των ασθενειών
Αφού το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό στη Γάζα στις 9 Οκτωβρίου, ο θύλακας άρχισε γρήγορα να ξεμένει από τρόφιμα και πόσιμο νερό. Τα αποθέματα καυσίμων μειώθηκαν, αφήνοντας τον πληθυσμό με ελάχιστη έως καθόλου ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις ιατρικές εγκαταστάσεις, να ψύξει τα τρόφιμα ή ακόμη και να αποθηκεύσει τα πτώματα που σκοτώθηκαν στις μάχες.
Το Ισραήλ επεκτείνει τώρα τη στρατιωτική του επιχείρηση βαθύτερα στη νότια Γάζα, λέγοντας στους πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές στις οποίες είχαν μετακινηθεί μετά την έκκληση του στρατού να εκκενώσουν το βορρά.
Σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γάζας – 1,9 εκατομμύρια από τα περισσότερα από 2 εκατομμύρια του θύλακα – είναι πλέον εκτοπισμένος, δήλωσε την Κυριακή ο ΠΟΥ.
Υπάρχουν λίγα μέρη για να μετακινηθούν και εκεί οι περιοχές είναι ήδη πυκνοκατοικημένες. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον το 60% των κατοικιών της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις 24 Νοεμβρίου έως σήμερα.
Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα;
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεχίσει την Τρίτη την έκτακτη συνεδρίασή της για την κατάσταση στη Γάζα, λίγες ημέρες μετά το βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα αισθάνεται εγκαταλελειμμένο μετά το βέτο των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). “Δεν μπορούν να καταλάβουν” γιατί δεν έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αφού χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκτοπιστεί, δήλωσε στην αιγυπτιακή πόλη Αρίς, κοντά στο πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα.
Η Γάζα είναι “πολύ κοντά” στο να δει “μια κατάρρευση της πολιτικής τάξης”, η οποία δεν θα επιτρέψει στον οργανισμό να λειτουργήσει πλέον, είπε, σημειώνοντας πως ορισμένοι πολίτες στη Γάζα έχουν καταφύγει σε λεηλασίες αποθηκών σε απόγνωση.
Τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ 60 και 100 φορτηγά χρησιμοποιούν το πέρασμα της Ράφα για να εισέλθουν στη Γάζα – ένας όγκος που, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής, είναι πολύ μικρός για να μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση της περιοχής.
Δεν είναι σαφές πότε θα φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, αλλά οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δύο περάσματα που μοιράζεται με τη Γάζα – το Κερέμ Σαλόμ και το Νιτζάνα – θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για την περιοχή, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτραπεί η απευθείας είσοδος βοήθειας στη Γάζα από κανένα από τα δύο περάσματα στο Ισραήλ.
Η βοήθεια θα ελέγχεται και στα δύο περάσματα και στη συνέχεια θα προωθείται από εκεί σε διεθνείς οργανώσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο, δήλωσε το Ισραήλ.
Πηγή: CNN
Photo credits: Shutterstock