Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε και απαίτησε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε μια επίπληξη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν επανειλημμένα μπλοκάρει τις εκκλήσεις κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πλειοψηφία 153 εθνών ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος κατάπαυσης του πυρός στην έκτακτη έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη, ενώ 10 ψήφισαν κατά και 23 απείχαν.
Ενώ μια ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση είναι πολιτικά σημαντική και θεωρείται ότι έχει ηθικό βάρος, δεν είναι δεσμευτική, σε αντίθεση με ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την περασμένη εβδομάδα σε ένα ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στο μικρότερο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία του ισχυρού 15μελούς σώματος.
Το σύντομο ψήφισμα της Τρίτης ζητά κατάπαυση του πυρός και συμμόρφωση όλων των μερών με το διεθνές δίκαιο, ανθρωπιστική πρόσβαση στους ομήρους καθώς και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή τους. Περιέχει συγκεκριμένα πιο ισχυρή γλώσσα από μια ψηφοφορία του Οκτωβρίου στη συνέλευση που είχε ζητήσει μια «διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία».
Η ψηφοφορία, που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, έρχεται καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπαίνει στον τρίτο μήνα και καθώς γιατροί και ομάδες βοήθειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκημένη Γάζα.
Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. «Το ψήφισμα απαιτεί, και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δούμε τη συμμόρφωση του Ισραήλ με αυτή την απαίτηση», είπε ο Μανσούρ. «Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να μετακινηθούν οι «τεράστιες» ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται ο πολιορκημένος άμαχος πληθυσμός της Γάζας», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία μέχρι να εξαλείψει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσε 1.200 ανθρώπους και είδε περίπου 240 απαγωγές, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Πάνω από 100 όμηροι πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.
Πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan περιέγραψε το ψήφισμα ως μια «επαίσχυντη» προσπάθεια να «δέσουν» τα χέρια του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι «η συνέχιση της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι όμηροι».
Το Ισραήλ έχει απορρίψει προηγούμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, αν και συμφώνησε σε επταήμερη εκεχειρία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Το Ισραήλ καταψήφισε το ψήφισμα της Τρίτης μαζί με τις ΗΠΑ, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Παραγουάη, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γουατεμάλα, τη Λιβερία, τη Μικρονησία και το Ναουρού.
«Μία μοναδική προτεραιότητα» για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
«Έχουμε μια μοναδική προτεραιότητα – μόνο μία – να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Ντένις Φράνσις, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης, προειδοποιώντας ότι οι άμαχοι στη Γάζα δεν έχουν πουθενά ασφαλές καταφύγιο από τις μάχες και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
«Ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες και είναι επιτακτική ανάγκη να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόκλιση από αυτές τις αρχές και αξίες – η εγκυρότητα των οποίων έγκειται στην καθολική εφαρμογή τους», είπε. Με τις ζωτικής σημασίας υποδομές να έχουν γίνει ερείπια και την περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, φάρμακα και τρόφιμα, περισσότεροι άμαχοι της Γάζας μπορεί να πεθάνουν από ασθένειες παρά από βόμβες και πυραύλους, προειδοποίησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
Η πείνα είναι ένα σοβαρό ζήτημα στον θύλακα. Απευθυνόμενος στη συνέλευση, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield είπε ότι η Ουάσιγκτον «συμφωνεί ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τρομερή…και ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αλλά προέτρεψε τα έθνη να υποστηρίξουν μια τροποποίηση στο ψήφισμα καταδικάζοντας τη Χαμάς, κάτι που όμως δεν πέρασε.
«Μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση, προσωρινή και στη χειρότερη, επικίνδυνη», είπε. «Επικίνδυνο για τους Ισραηλινούς, που θα υπόκεινται σε ανελέητες επιθέσεις, και επίσης επικίνδυνο για τους Παλαιστίνιους που αξίζουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, απαλλαγμένοι από μια ομάδα που κρύβεται πίσω από αθώους αμάχους».
Ο Καναδάς ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να εκδίδει κοινή δήλωση με τους ηγέτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για να υποστηρίξει τις «επείγουσες διεθνείς προσπάθειες για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός». Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong είπε ότι οι Αυστραλοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Καναδούς αξιωματούχους για αρκετό καιρό για το θέμα, και πιο πρόσφατα με τη νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι πολύ στενοί σύμμαχοι και οι ομοϊδεάτες χώρες να μιλήσουν μαζί για να υποστηρίξουν τη θέση που διατυπώσαμε», είπε ο Wong στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.
«Είμαστε δημοκρατίες και έχουμε από τον εαυτό μας υψηλού επιπέδου απαιτήσεις και αναμένουμε ότι όλοι θα εργαστούμε για να συμμορφωθούμε με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ζωής των πολιτών», είπε. Ο Καναδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπομπ Ρέι κάλεσε τη Χαμάς να αφήσει τα όπλα και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Και πρόσθεσε: «Το τίμημα της ήττας της Χαμάς δεν μπορεί να είναι η συνεχής ταλαιπωρία των Παλαιστινίων αμάχων». Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής Mathu Joyini επικαλέστηκε τη «δική της οδυνηρή εμπειρία του παρελθόντος από ένα σύστημα απαρτχάιντ», προκειμένου να παροτρύνει τα άλλα κράτη να κατανοήσουν την ανάγκη «να αναλάβουν δράση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Η ψηφοφορία της Τρίτης, είπε, «παρουσιάζει μια ευκαιρία για εμάς να δείξουμε ότι η οργάνωση που δημιουργήθηκε για να δώσει ελπίδα για ειρήνη, δεν κλείνει τα αφτιά της στα βάσανα των πιο ευάλωτων». Σε μια σύντομη δήλωση, ο Izzat Al-Rishq, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, χαιρέτισε το ψήφισμα και καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «πόλεμο γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης» κατά του παλαιστινιακού λαού.
Πηγή: CNN