Περιεχόμενα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρέθηκε την Τετάρτη (08/03) στη Στοκχόλμη μαζί με τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. ώστε να συζητήσουν τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες υποστήριξης με όπλα και βοήθεια προς τη χώρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στη σουηδική «Expressen». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, διακυβεύονται περισσότερα από το μέλλον της Ουκρανίας.
«Καμπανάκι» από τον Γενς Στόλτενμπεργκ
«Η ασφάλειά μας δεν είναι περιφερειακή αλλά παγκόσμια. Ό,τι συμβαίνει στο δικό μας μέρος του κόσμου, συνδέεται με ό,τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην πρόσφατη ρητορική του Πεκίνου για το θέμα της Ταϊβάν, αλλά και για τις πληροφορίες ότι η Κίνα μπορεί να είναι έτοιμη να παρέμβει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε την Κίνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία με τη μορφή προμηθειών όπλων και πυρομαχικών.
«Η Κίνα θα διέπραττε ένα πολύ σοβαρό λάθος»
Η δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν, βέβαια, καταδικάστηκε από τους Κινέζους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο ισχυρισμός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αβάσιμος. Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί το θέμα και ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Κίνα εάν πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις.
«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η Κίνα έχει παραδώσει όπλα στη Ρωσία. Αν αυτό συνέβαινε, θα ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος της Κίνας. Διότι θα υποστήριζε έναν παράνομο επιθετικό πόλεμο, στον οποίο η Ρωσία έχει επιτεθεί σε μια άλλη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση ήταν τόσο ξεκάθαρη, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, ότι η Κίνα δεν πρέπει να το κάνει αυτό».
Ποια θα είναι, όμως, η απάντηση του ΝΑΤΟ εάν η Κίνα προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία; «Δεν είναι τουλάχιστον οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, που έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Για παράδειγμα, μπορούν να προβλεφθούν οικονομικές κυρώσεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση» απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς για το αν ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να επεκταθεί και να εξελιχθεί σε μείζονα σύγκρουση, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξιολογούν τόσο το τίμημα που πληρώνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά και τα πιθανά κέρδη που αποκομίζει χρησιμοποιώντας βάναυση στρατιωτική βία για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Ως εκ τούτου, η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο Πεκίνο. Αυτό περιλαμβάνει και την Ταϊβάν».
Τι υποστηρίζουν η Κίνα και η Ταϊβάν
Πάντως, η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η κατεστραμμένη ουκρανική πόλη Μπαχμούτ είναι πιθανό να πέσει στα χέρια της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες ύστερα από μήνες σκληρών μαχών.
Απο την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί το νησί της Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της Κίνας σύμφωνα με το δόγμα της «Μιας Κίνας». Η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Ταϊβάν υποστηρίζει ότι το νησί είναι ένα αυτοδιοικούμενο κράτος, του οποίου ο λαός απορρίπτει συντριπτικά την επανένωση με την ηπειρωτική Κίνα.
Photo credits: Shutterstock