Ο επίτροπος αντισημιτισμού στη Γερμανία καταδίκασε την πρόσφατη αύξηση της αντι-εβραϊκής βίας στη χώρα, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει να μεταφέρει τη χώρα πίσω στις «πιο φρικτές στιγμές» της. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ωστόσο, ο Felix Klein είπε ότι ανησυχεί επίσης για τη διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να καταπολεμήσουν τις εκφράσεις υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Οι δηλώσεις εντάσσονται σε μια συζήτηση που έχει διαδραματιστεί σε όλη την Ευρώπη, και ειδικότερα στη Γερμανία και τη Γαλλία -που φιλοξενούν τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της ΕΕ- καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν τη διάχυση των εντάσεων που πυροδότησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Ο Κλάιν, ο οποίος έγινε ο πρώτος ομοσπονδιακός επίτροπος της Γερμανίας που επιφορτίστηκε με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού το 2018, είπε ότι πολλοί στη χώρα ανησυχούν ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.
«Οι άνθρωποι σοκάρονται όταν ακούνε νέα για σπίτια όπου ζουν Εβραίοι να σημειώνονται με ένα αστέρι του Δαβίδ», είπε. «Επειδή αυτό, φυσικά, χτυπά ένα καμπανάκι και μας φέρνει πίσω στις πιο φρικτές στιγμές που ζήσαμε σε αυτή τη χώρα».
Μέτρα πρόληψης κατά του αντισημιτισμού στη Γερμανία
Η γερμανική αστυνομία απάντησε στην άνοδο του αντισημιτισμού απαγορεύοντας προληπτικά τις περισσότερες συγκεντρώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Την περασμένη εβδομάδα οι εκπαιδευτικές αρχές στο Βερολίνο προχώρησαν παραπέρα, λέγοντας στα σχολεία ότι θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στους μαθητές να φορούν την παλαιστινιακή σημαία, το κασκόλ kufiya και τα αυτοκόλλητα «ελεύθερη Παλαιστίνη».
Ο Κλάιν είπε ότι ήταν μεταξύ εκείνων που ανησυχούσαν ότι οι ελευθερίες των ειρηνικών διαδηλωτών περιορίζονται. «Ανησυχεί κι εμένα», είπε. «Επειδή φυσικά η διαδήλωση είναι βασικό δικαίωμα». Η συζήτηση, είπε ο Κλάιν, ήταν «πολύ, πολύ ζεστή, πολύ συναισθηματική». «Και φυσικά, εδώ [στη Γερμανία], σε αντίθεση με άλλες χώρες, έχουμε αυτή την ιστορική κατάσταση», πρόσθεσε. Τις τελευταίες εβδομάδες ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ορκίστηκε να υιοθετήσει μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στον αντισημιτισμό, επικαλούμενος την ευθύνη έναντι του Ισραήλ δεδομένου του ρόλου της Γερμανίας ως δράστη του Ολοκαυτώματος, στο οποίο δολοφονήθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι.
Τις τελευταίες ημέρες ο Scholz έχει διπλασιάσει τη δέσμευσή του, αφού οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ σε μια συναγωγή στο κέντρο του Βερολίνου και το αστέρι του Δαβίδ βρέθηκε επικαλυμμένο στις προσόψεις πολλών κτιρίων όπου ζουν Εβραίοι στο Βερολίνο. «Η ιστορία μας, η ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα καθιστά καθήκον μας κάθε στιγμή να υπερασπιζόμαστε την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Scholz. Τις τελευταίες ημέρες, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα προειδοποίησαν ότι οι φιλοπαλαιστινιακές φωνές σιωπούν σε όλη την ήπειρο.
«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι αρχές περιορίζουν παράνομα το δικαίωμα διαμαρτυρίας», δήλωσε η Esther Major της Διεθνούς Αμνηστίας σε δήλωση. «Τα μέτρα κυμαίνονται από εκείνα που στοχεύουν ορισμένα άσματα, παλαιστινιακές σημαίες και πινακίδες, μέχρι την υποβολή των διαδηλωτών σε αστυνομική βία και σύλληψη». Άλλοι έχουν μιλήσει ότι διχάζονται μεταξύ της έκφρασης ανησυχίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και του κινδύνου για τη θέση εργασίας ή μετανάστευσης.
«Φοβόμαστε, ανησυχούμε μήπως μας κατηγορήσουν ότι δικαιολογούμε την τρομοκρατία, όταν θέλουμε απλώς να υποστηρίξουμε έναν ανθρωπιστικό σκοπό», είπε μια 20χρονη στο Reuters καθώς ενώθηκε με άλλους σε μια απαγορευμένη διαδήλωση στο Παρίσι νωρίτερα αυτό το μήνα. Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε μια γενική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών συγκεντρώσεων, λέγοντας ότι η άδεια θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση.
Η απόφαση του δικαστηρίου άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη συγκέντρωση εγκεκριμένη από την αστυνομία του Παρισιού την Κυριακή, με περίπου 15.000 ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν από το Ισραήλ να σταματήσει τα χτυπήματά του στη Γάζα που ξεκίνησε ως απάντηση στη βάναυση εισβολή της Χαμάς. Το συλλαλητήριο έγινε την επομένη μιας παρόμοιας πορείας στο Λονδίνο που προσέλκυσε περίπου 100.000 άτομα. Οι αρχές περιέγραψαν και τις δύο πορείες ως γενικά ειρηνικές. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 άτομα στο Λονδίνο. Περίπου 7.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Ντίσελντορφ το Σάββατο, αλλά η αστυνομία στο Βερολίνο απαγόρευσε μια παρόμοια διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή.
Η Γερμανία αντιμετώπιζε ήδη μια αύξηση των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 29% των αντισημιτικών εγκλημάτων το 2021. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των 3.027 αδικημάτων – 2.552 – αποδόθηκαν σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Ο Klein είπε ότι δεν εξεπλάγη από την αύξηση. «Η ιστορία έχει δείξει ότι σε κάθε κρίση, ο αντισημιτισμός εκρήγνυται», είπε. Έδειξε ως παράδειγμα την κρίση του Covid-19. «Ήταν σαφές ότι ένας αποδιοπομπαίος τράγος θα ήταν απαραίτητος και η πιο κοινή ή παραδοσιακή μορφή στην Ευρώπη ή ακόμα και παγκοσμίως είναι τότε να υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας και αντισημιτικές λεγόμενες εξηγήσεις».
Αυτές οι θεωρίες και οι ψευδείς εξηγήσεις στη συνέχεια ενισχύθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια αγκαλιάστηκαν και ενισχύθηκαν από ακροδεξιά κόμματα όπως το Alternative für Deutschland, πρόσθεσε. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, ωστόσο, έχουν μετατοπίσει το επίκεντρο μακριά από αυτές τις βασικές αιτίες, πυροδοτώντας ανησυχίες μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Αράβων για αυξανόμενη ισλαμοφοβία.
«Μια γενική υποψία ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι αντισημίτες δεν βοηθά καθόλου», είπε ο Κλάιν. «Είναι λυπηρό που είναι μια πολύ μικρή ομάδα υποστηρικτών της Χαμάς και ανθρώπων που μισούν το Ισραήλ που προκαλούν όλο αυτό το πρόβλημα. Δεν πρέπει όλοι οι μουσουλμάνοι στη Γερμανία να είναι όμηροι γι’ αυτό».
Πηγή: The Guardian
photo credits: Getty Images