Η Γερμανία αποκτά ένα νέο κόμμα, αφού η Σάρα Βάγκενκνεχτ, εξέχουσα πολιτικός του κόμματος «Η Αριστερά» ανακοίνωσε την αποχώρησή της.

Αναμένεται η ίδρυση ενός νέου κόμματος τον Ιανουάριο του 2024, στο αριστερό φάσμα του πολιτικού χάρτη, που προς το παρόν είναι ένας πολιτικός σύλλογος.

«Η Γερμανία έχει τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», είπε η Βάγκενκνεχτ. «Επί χρόνια η χώρα κυβερνάται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες της πλειοψηφίας», σημείωσε, «οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος, για αυτό είναι αποφασισμένη να ιδρύσει ένα νέο κόμμα». Πρώτη προτεραιότητα είναι μία «νέα οικονομική πολιτική της λογικής», η οποία θα συνδυάζεται με «περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη». Επιπρόσθετα, «πρέπει να αντιμετωπιστεί η άναρχη μετανάστευση» και να σταματήσει ο «οικολογικός ακτιβισμός χωρίς σχέδιο».

Στους συνοδοιπόρους της Βάγκενκνεχτ στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας στο Βερολίνο ήταν η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Αμίρα Μοχάμεντ Άλι, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ραλφ Σουικάκ που θα αναλάβει ταμίας του κόμματος, ο βουλευτής Κρίστιαν Λάιε, και ο Λούκας Σέν που θα είναι ο γραμματέας του κόμματος. Το βάπτισμα του πυρός για το νέο κόμμα BSW θα είναι οι ευρωεκλογές του 2024. Εξετάζεται επίσης η κάθοδος του κόμματος και στις περιφερειακές εκλογές στα τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας το 2024.

Η «παράδοξη» προσέγγιση

Παρόλο που θα κινηθεί στο αριστερό φάσμα, επιδιώκει να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή για τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», που έχει διεισδύσει στα μεσαία στρώματα. Είναι εκείνοι που δεν θέλουν τη συγκατοίκηση με νέο-ναζιστικά στοιχεία του AfD, αλλά έλκονται από αυταρχικά πρότυπα, θέλουν την αναδιανομή, έχουν αντι-συστημικό προσανατολισμό, είναι κατά των μεταναστών. Aυτοί είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής επιχειρηματολογίας που προβάλλει εδώ και καιρό η Σάρα Βάγκενκνεχτ, μαζί με μία ισχυρή δόση-φιλορωσικής στάσης.

Το δυναμικό των υποστηρικτών ενός κόμματος της Βάγκενκνεχτ είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα κρατίδια της ανατολικής, πρώην κομμουνιστικής Γερμανίας, όπου έχει εδραιωθεί η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Ένα εθνικο-λαϊκιστικό κόμμα της Βάγκενκνεχτ μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή για δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και από το αριστερό και από το δεξιό φάσμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 32% των Ανατολικογερμανών και ένα ποσοστό 40% των ψηφοφόρων του AfD στην ανατολική Γερμανία σκέφτονται να δώσουν την ψήφο τους σε ένα κόμμα της Βάγκενκνεχτ.