Επτά άνθρωποι, ακόμα και ένα αγέννητο μωρό, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε αίθουσα συγκέντρωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη γερμανική πόλη του Αμβούργου, σύμφωνα με την αστυνομία, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (10/30).

Οι Αρχές στη Γερμανία, όπως σημειώνει το BBC, αναφέρουν ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του στην επίθεση, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (09/03) και αργότερα αυτοκτόνησε. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάζεται μόνο ως Philipp F., λέγεται ότι είχε «άσχημα αισθήματα» για τη θρησκευτική κοινότητα, της οποίας ήταν μέλος κατά το παρελθόν. Μάλιστα, υπάρχει και βίντεο που φαίνεται να τον δείχνει να πυροβολεί.

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής (10/03), η Αστυνομία δήλωσε ότι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς. Όλοι οι νεκροί ήταν Γερμανοί υπήκοοι. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, εκ των οποίων ένας υπήκοος Ουγκάντας και ένας υπήκοος Ουκρανίας. Μια γυναίκα που ήταν επτά μηνών έγκυος, πυροβολήθηκε. Εκείνη επέζησε, όχι όμως και το μωρό που κυοφορούσε.

Η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης στις Αρχές ήρθε στις 21:04 τοπική ώρα (22:04 ώρα Ελλάδας), την Πέμπτη (09/03). Έπεσαν πυροβολισμοί στο κτήριο στην οδό Ντέελμπεγκε, στην περιοχή Γκρος Μπόρστελ, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο τέσσερα λεπτά αργότερα, και σχεδόν αμέσως έφτασαν και οι Ειδικές Δυνάμεις. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να σπάσουν τα παράθυρα για να εισέλθουν στο κτήριο, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 άτομα. Ο ύποπτος, που περιγράφεται ως 35χρονος με άδεια οπλοφορίας, είχε διαφύγει στον πρώτο όροφο. Το «άψυχο σώμα» του βρέθηκε λίγο αργότερα, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει προηγουμένως ανώνυμη πληροφορία που εξέφραζε ανησυχίες για την ψυχική υγεία του δράστη. Οι αστυνομικοί τον είχαν επισκεφθεί μετά την πληροφορία, αλλά δεν είχαν τότε αρκετούς λόγους για να του πάρουν το όπλο.

Τι δήλωσαν μάρτυρες της επίθεσης

Ο Γκρέγκορ Μίσμπαχ, ο οποίος βιντεοσκόπησε τον δράστη να πυροβολεί από το παράθυρο του πρώτου ορόφου, δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» το εξής: «Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε. Κινηματογραφούσα με το τηλέφωνό μου και μόνο μέσω του ζουμ κατάλαβα ότι κάποιος πυροβολούσε εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Άκουσα δυνατούς πυροβολισμούς… Είδα έναν άνδρα με όπλο να πυροβολεί και το βιντεοσκόπησα».

Η Λάρα Μπάουχ, μια 23χρονη φοιτήτρια που ζει σε κοντινή απόσταση, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι «υπήρξαν περίπου τέσσερις ριπές πυροβολισμών, έπεσαν αρκετοί πυροβολισμοί».

Photo credits: Getty Images