Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, η πανέμορφη κόρη του πρώην ηγέτη του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της ως ποπ σταρ, ως… κατάδικη και ως επιχειρηματίας, καθώς έχει δημιουργήσει μία αυτοκρατορία με επενδύσεις σε ακίνητα από το Λονδίνο μέχρι τον Χονγκ Κονγκ, αξίας 200 εκατομμυρίων λιρών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, που επικαλέιται την οργάνωση Freedom For Eurasia, η αυτοκρατορία αυτή χτίστηκε με δωροδοκίες, διαφθορά και με εταιρίες φάνασμα στο Λονδίνο και στις Παρθένες Νήσους.
Σύμφωνα με την οργάνωση Freedom For Eurasia, η ευκολία με την οποία η Γκουλνάρα Καρίμοβα απέκτησε περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία είναι «ανησυχητική» η οποία αποκαλύπτει την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν τον παράνομο πλουτισμό και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η έκθεση που αναμέμεται να δημοσιευθεί αύριο Τρίτη 14 Μαρτίου, με τίτλο «Who Enabled the Uzbek Princess?», επικεντρώνεται σε πέντε ακίνητα που αγοράστηκαν εντός και εκτός Λονδίνου, αξίας σχεδόν 50 εκατομμυρίων λιρών – συμπεριλαμβανομένων τριών διαμερισμάτων στη Belgravia, δυτικά του Buckingham Palace, ένα σπίτι στο Mayfair και ένα αρχοντικό στο Surrey αξίας 18 εκατομμυρίων λιρών με…ιδιωτική λίμνη.
Η κόρη του πανίσχυρου προέδρου και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, όπως σημειώνει το BBC, θεωρείτο αυτονόητο ότι θα διαδεχόταν τον πατέρα της και θα γινόταν η «σιδηρά κυρία» του Ουζμπεκιστάν, αλλά προτίμησε την λάμψη της ποπ μουσικής σκηνής, με το όνομα “Googoosha”. Mπήκε στον χώρο των επιχειρήσεων δημιουργώντας τη δική της εταιρία κοσμημάτων. Έχοντας όμως κι ένα πέρασμα από την πολιτική, ως πρέσβης του Ουζμπεκιστάν στην Ισπανία.
Ξαφνικά όμως, το 2014, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, καθώς είχε δουλειές με το νόμο… Είχε προηγηθεί η διάρρηξη των σχέσεών της με τον πατέρα της. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Τον Δεκέμβριο του 2016 ανακρίθηκε από Ελβετούς εισαγγελείς που ερευνούσαν υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Το 2017 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρίας να έχουν δοσοληψίες με την Καρίμοβα ή συνεργάτες της. Την ίδια χρονιά καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση στο Ουζμπεκιστάν για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το 2018 η ποινή μειώθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό πέντε χρόνων. Τον Μάρτιο του 2019 οδηγήθηκε στην φυλακή επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.
Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που ήλεγχε κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Βρετανία, στη Ρωσία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η περίπτωση Καρίμοβα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις δωροδοκιών και διαφθοράς στην ιστορία», υποστηρίζει ο Τομ Μέιν, ένας από τους ερευνητές της οργάνωσης Freedom For Eurasia. Η κόρη του Ισλάμ Καρίμοφ και οι συνεργάτες της είχαν προλάβει να πουλήσουν κάποια από τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με βρώμικο χρήμα πριν από την σύλληψή της.