Μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής έζησε σήμερα Πέμπτη (12/9) ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Αϊζάκμαν, ο πρώτος ερασιτέχνης αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα, κυβερνήτης της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX.

Σύμφωνα με το Sky News, το πλήρωμα αποτελούνταν από τον 41χρονο δισεκατομμυριούχο Τζάρεντ Αϊζάκμαν, τον 50χρονο πρώην διοικητή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Σκοτ Ποτέτ και τους υπαλλήλους της SpaceX Σάρα Γκίλις, 30 ετών, και Άννα Μένον, 38 ετών.

Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταφέροντας σε τροχιά την κάψουλα Dragon, με την αποστολή να ονομάζεται Polaris Dawn.

Η έξοδος από την κάψουλα πραγματοποιήθηκε από μια προσαρμοσμένη καταπακτή στο ρύγχος του σκάφους, με τους αστροναύτες να χρησιμοποιούν χειρολαβές για να καθοδηγούνται μέσα από το στενό άνοιγμα. Συνδεδεμένοι με συστήματα υποστήριξης ζωής μέσω σωλήνα παροχής, εξασφάλισαν ενέργεια, επικοινωνία και καθαρό οξυγόνο.

Ο διαστημικός σταθμός διαθέτει ειδικούς αεραγωγούς όπου οι αστροναύτες μπορούν να υποβληθούν σε μια ταχεία διαδικασία προ-αναπνοής πριν ξεκινήσουν τους διαστημικούς περιπάτους τους. Χρειάζονται μόνο μερικές ώρες.

Ωστόσο, η ρουτίνα προ-αναπνοής του πληρώματος του Polaris Dawn διήρκεσε περίπου 45 ώρες, σύμφωνα με προηγούμενα σχόλια της Γκίλις, κατά τη διάρκεια των οποίων η περιεκτικότητα σε οξυγόνο στην καμπίνα του διαστημικού σκάφους Crew Dragon αυξήθηκε αργά ενώ η πίεση μειώθηκε.

Όταν η κάψουλα έφτασε στο διάστημα, πρώτος εξήλθε ο Τζάρεντ Αϊζάκμαν – μπαίνοντας σε ένα ελίτ κλαμπ διαστημικών «περιπατητών» που μέχρι τώρα περιλάμβαναν μόνο επαγγελματίες αστροναύτες – και μοιράστηκε την πρώτη του σκέψη ενώ κοιτούσε τη Γη από την κάψουλα Dragon.

«Πίσω στο σπίτι έχουμε όλοι πολύ δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ – μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο», είπε.

Μετά από περίπου 15 λεπτά έξω στο Διάστημα, ήταν η σειρά της μηχανικού Σάρα Γκίλιςνα γράψει ιστορία. Το εγχείρημα μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση.

«Αυτό που είναι πραγματικά ωραίο με αυτόν τον τρόπο αναπνοής είναι ότι στην πραγματικότητα, από πολλές απόψεις, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που είναι το πρότυπο στον διαστημικό σταθμό», είπε η Γκίλις. «Είναι σαν να ανοίγεις ένα κουτάκι αναψυκτικού και να μην βγει καμία από τις φυσαλίδες γιατί η πίεση έξω από το κουτί είναι ίση με εκείνη που υπάρχει μέσα».

Μειώνοντας την πίεση μέσα στο Crew Dragon, πρόσθεσε η Γκίλις, και φορώντας τις διαστημικές στολές τους, ακριβώς όπως η πίεση περιβάλλοντος ισούται με την πίεση των στολών – τα μέλη του πληρώματος μπορούν να μετριάσουν κάθε κίνδυνο ανεπιθύμητων φυσαλίδων.

Το εγχείρημα μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, τα μέλη του πληρώματος αναφέρθηκαν με τους εξής κωδικούς:

  • EV1: Τζάρεντ Άιζακμαν, διοικητής
  • EV2: Σάρα Γκίλις
  • Support 1: Σκοτ Ποτέτ
  • Support 2: Άννα Μένον

Ο Τζάρεντ Άιζάακμαν είναι ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shift4 και δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που έδωσε στην Space X αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Όλο και περισσότεροι πλούσιοι επιβάτες ξοδεύουν τεράστια ποσά για βόλτες με ιδιωτικούς πυραύλους, ώστε να βιώσουν λίγα λεπτά έλλειψης βαρύτητας. Άλλοι έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια για να μείνουν στο διάστημα για μέρες ή και εβδομάδες.

Το σκάφος της πενθήμερης αποστολής θα κινείται σε μια τροχιά που θα το φέρνει σε απόσταση από 190 ως περίπου χίλια χλμ. μακριά από τη Γη.

Πηγή: Sky

* Φωτογραφία: Paul Hennesy/Anadolu via Getty Images