Περιεχόμενα
Όταν η Laura Larocca επισκέφτηκε τη Δανία το 2019, ο επιστήμονας του κλίματος κοσκίνισε χιλιάδες παλιές αεροφωτογραφίες της παγωμένης ακτής στην Γροιλανδία, οι οποίες ανακαλύφθηκαν ξανά σε ένα κάστρο έξω από την Κοπεγχάγη πριν από περίπου 15 χρόνια.
Τώρα στεγάζονται στα Εθνικά Αρχεία της Δανίας, οι ιστορικές εικόνες ενέπνευσαν την ίδια και άλλους ερευνητές να ανασυνθέσουν την ιστορία των παγετώνων της περιοχής και πώς έχει αλλάξει εν μέσω ενός ταχέως θερμαινόμενου κλίματος. Μετά την ψηφιοποίηση χιλιάδων αρχειοθετημένων εικόνων από χαρτί που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930, η ομάδα της Larocca τις συνδύασε με δορυφορικές εικόνες από τη Γροιλανδία σήμερα για να μετρήσει πόσο έχει αλλάξει το παγωμένο τοπίο της.
Οι παγετώνες στην Γροιλανδία που λιώνουν
Η σύγκριση έδειξε ότι οι παγετώνες στην Γροιλανδία έχουν βιώσει έναν ανησυχητικό ρυθμό υποχώρησης που έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Climate Change, διαπίστωσε ότι ο ρυθμός υποχώρησης των παγετώνων κατά τον 21ο αιώνα ήταν διπλάσιος από τον ρυθμό υποχώρησης του 20ου αιώνα.
Η εργασία ήταν «πολύ χρονοβόρα και χρειάστηκε πολύς κόσμος, πολλές ώρες χειρωνακτικής εργασίας», είπε ο Larocca, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Arizona State University School of Ocean Futures. «Η αλλαγή είναι εκπληκτική – υπογραμμίζει πραγματικά τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο η Αρκτική θερμαίνεται και αλλάζει».
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Αρκτική έχει θερμανθεί τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, έδειξε μια μελέτη του 2022. Οι συνέπειες αυτής της θέρμανσης αυξάνονται. Για πρώτη φορά στην ιστορία, έβρεξε στην κορυφή της Γροιλανδίας — περίπου δύο μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι τεράστιοι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας, οι οποίοι από καιρό θεωρούνταν σχετικά σταθεροί, τώρα παρουσιάζουν δυνητικά «δραματικές» συνέπειες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οι φωτογραφίες συνεισφέρουν σήμερα στην έρευνα για την κλιματική κρίση
Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τη Larocca ήταν το πώς οι Δανοί πιλότοι που τράβηξαν τις πρωτότυπες φωτογραφίες στην Γροιλανδία, δεν είχαν ιδέα ότι θα ήταν μια σημαντική συνεισφορά στην κλιματική επιστήμη σχεδόν έναν αιώνα αργότερα.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις φωτογραφίες τραβήχτηκαν λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε. «Έτσι, έχουν δεσμούς με μεγάλη διεθνή και αμερικανική ιστορία, επίσης. Αλλά είναι κάπως παράδοξο πώς πάνω από 100 χρόνια αργότερα, χρησιμοποιούμε αυτές τις φωτογραφίες για την επιστήμη για να τεκμηριώσουμε πόσο έχουν αλλάξει αυτοί οι παγετώνες με την πάροδο του χρόνου».
Η Larocca είπε ότι ελπίζει ότι αυτή η νέα οπτική μελέτη θα επιστήσει την προσοχή στην περιοχή που λιώνει γρήγορα και στην απειλή που αποτελεί για τις ακτές του κόσμου καθώς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.
«[Το ντοκουμέντο] πραγματικά ενισχύει ότι οι επιλογές μας τις επόμενες δεκαετίες και το πόσο μειώνουμε τις εκπομπές των ρύπων μας έχουν πραγματικά σημασία για αυτούς τους παγετώνες», είπε η Larocca. «Κάθε σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει σημαντικές συνέπειες για αυτούς τους παγετώνες και η ταχεία δράση για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας θα βοηθήσει πραγματικά στη μείωση της μελλοντικής απώλειας και της συμβολής τους στο επίπεδο της θάλασσας»
Πηγή: CNN.com.