Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Ρωσία, μετά την αλλαγή στάσης της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. Ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν διαβεβαίωσε σήμερα πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό», αναφέρει ο Guardian.

O Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι βρίσκεται μέσα στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ-ον-Ντον και ότι οι μαχητές του έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών της πόλης. Η Μόσχα τον κατηγορεί για ανταρσία και απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις δυνάμεις της Wagner. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Ροστόφ μία στρατηγικής σημασίας πόλη στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική Θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Ντον, είναι δύσκολη.

Και όπως επισημαίνει ο Guardian, η αναταραχή στην περιοχή που είναι τόσο στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γιατί είναι σημαντικό το Ροστόφ

Το Ροστόφ-ον-Ντον είναι η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Ρωσίας και πρωτεύουσα της περιοχής Ροστόφ που συνορεύει με τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Η πόλη, μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το thinktank του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο επιμελητείας για τον ρωσικό στρατό. Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού εκεί είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας.

Τι σημαίνει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν είπε ότι η επιχείρησή του δεν θα εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, αναφέρει η ίδια πηγή. Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο Πριγκόζιν είπε ότι τα μαχητικά του είχαν τον έλεγχο ενός αεροδρομίου, αλλά ότι τα αεροπλάνα που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία «έφευγαν κανονικά» από το αεροδρόμιο.

«Πήραμε [το αεροδρόμιο] υπό τον έλεγχό μας, έτσι ώστε τα μαχητικά αεροσκάφη να μην χτυπήσουν εμάς, αλλά τους Ουκρανούς», είπε ο Πριγκόζιν. Σε ένα ξεχωριστό, μη επαληθευμένο βίντεο, ο Πριγκόζιν εθεάθη να λέει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι οι μισθοφόροι του «δεν θα παρέμβουν στο να διοικούν τα στρατεύματά τους», αλλά ότι οι διαταγές τους στην Ουκρανία οδηγούν σε τεράστιες απώλειες.

«Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουμε την ντροπή στη χώρα στην οποία ζούμε», είπε ο Πριγκόζιν, πριν προσθέσει: «Σώζουμε τη Ρωσία».

Ποιος είναι όμως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν;

Ένας υψηλού προφίλ, προκλητικός ηγέτης μισθοφόρων, ο Πριγκόζιν ηγήθηκε της εμπλοκής του ιδιωτικού Ομίλου Βάγκνερ στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ιστορία του με την ηγεσία της Μόσχας κρατά εδώ και δεκαετίες.

Τι είναι η Βάγκνερ;

Η Ομάδα Βάγκνερ είναι μια οργάνωση μαχητών μισθοφόρων που έχουν εργαστεί στο πλευρό του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. Η Βάγκνερ φαίνεται να ιδρύθηκε το 2014, όταν ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την περιοχή της Κριμαίας. Ο Πριγκόζιν είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι προσπάθησε να δημιουργήσει μια ομάδα μαχητών που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. Η ομάδα έχει συνδεθεί με συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και πολλές άλλες αφρικανικές χώρες.

Η παραστρατιωτική δύναμη γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με δεκάδες χιλιάδες μαχητές υπό τον έλεγχό της. Ως αρχηγός της Ομάδας Βάγκνερ καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Πριγκόζιν συγκρούστηκε συχνά με Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες. Έχει δημοσιεύσει βίντεο που έρχεται σε αντίθεση με τη ρωσική αφήγηση για ομαλή στρατιωτική επιχείρηση. Συχνά υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του ηγήθηκαν του αγώνα στην Ουκρανία, ενώ αμφισβητεί την ικανότητα του ρωσικού στρατού.

Ποια είναι η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πριγκόζιν μοιράζονται την ίδια πατρίδα, την Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ). Ενώ ο Πούτιν από γνώστης της KGB έγινε Ρώσος ηγέτης, ο Πριγκόζιν εξέτισε ποινή φυλάκισης δεκαετιών ξεκινώντας από τα εφηβικά του χρόνια πριν ξεκινήσει ένα περίπτερο που πουλούσε χοτ-ντογκ.

Γρήγορα άρχισε να αποκτά επιρροή στον κλάδο της φιλοξενίας προτού κερδίσει την προσοχή του Πούτιν. Την εποχή που ο Πούτιν βρισκόταν στα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, ο Πριγκόζιν βοηθούσε στο να σερβίρει τα κρατικά του δείπνα χαρίζοντάς του το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν».

Ο Πούτιν βοήθησε τον Πριγκόζιν να ανοίξει ένα εργοστάσιο σχολικών γευμάτων με γενναιόδωρα δάνεια που χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος. Ο Πριγκόζιν κατείχε επίσης τουλάχιστον μέρος της Concord Management and Consulting, της εταιρείας που αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποπτεύονταν ότι χρηματοδότησε διαδικτυακές επιχειρήσεις τρολινγκ υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Γιατί ο Πριγκόζιν έκανε αυτό που μόλις έκανε;

Σε ένα επικριτικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στη ρωσική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν καταδίκασε την ηγεσία της χώρας για την έναρξη του πολέμου και είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούσαν με επιτυχία τον ρωσικό στρατό. Η σύγκρουση «φούντωσε» αργότερα την Παρασκευή, καθώς ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν διατάξει χτυπήματα κατά των ανδρών του, σκοτώνοντας χιλιάδες από αυτούς.

«Ο πόλεμος χρειαζόταν για να θριαμβεύσει μια δέσμη σκουπιδιών και να δείξει πόσο ισχυρός στρατός είναι», είπε ο Πριγκόζιν την Παρασκευή.

Πώς αντέδρασε η Ρωσία;

Τα λόγια του Πριγκόζιν βρήκαν αμέσως έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις από Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ξεκίνησαν μια εγκληματική έρευνα κατά του Πριγκόζιν. Ένας Ρώσος στρατιωτικός ηγέτης προειδοποίησε ότι τα γεγονότα αντιπροσώπευαν ένα «κρατικό πραξικόπημα». «Η δήλωση και οι ενέργειες του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα οι εκκλήσεις για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσίας», δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι.

Τι σημαίνουν τα γεγονότα για τη Ρωσία;

Σε ένα στρατιωτικό μέτωπο που έχει ήδη χαρακτηριστεί από σύγχυση και κακοδιαχείριση, η στροφή της Βάγκνερ εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα για την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη δύναμη του καθεστώτος του Πούτιν στο εσωτερικό όσον αφορά τη δημόσια υποστήριξη για την πολεμική προσπάθεια. Η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών ανδρών έχει επικριθεί έντονα από την αρχή του πολέμου. Ένα ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εργάζονταν για την ασφάλεια των κυβερνητικών κτιρίων στη Μόσχα νωρίς το Σάββατο μετά τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων για τις δηλώσεις του Πριγκόζιν.

Τι σημαίνουν τα γεγονότα για την Ουκρανία;

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, σύμφωνα με το NSC. Η Ουκρανία διεξάγει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Με τη χρηματοδότηση για μελλοντική αμερικανική βοήθεια προς την εν λόγω χώρα, μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση κατά των Ρώσων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εσωτερικής υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο.