Ο Χαβιέ Μιλέι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, μετά την νίκη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών, εγκαινιάζοντας έτσι μια αβέβαιη περίοδο για την τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής λέγοντας ότι θα εφαρμόσει «θεραπεία σοκ».
Ο Χαβιέ Μιλέι, φιλελεύθερος πολιτικός, που υπερνίκησε το κύμα της βούλησης μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος να δει «να φεύγουν» οι περονιστές και οι δεξιοί που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, επικράτησε του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα με διαφορά έντεκα και πλέον μονάδων. Εξασφάλιζε το 55,6% των ψήφων, έναντι 44,3% του κεντρώου αντιπάλου του, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά τα επίσημα αποτελέσματα.
Τι αναφέρει η Daily Mail για τον Χαβιέ Μιλέι
Σύμφωνα με την Daily Mail, που αναδημοσιεύει σήμερα ένα παλαιότερο αφιέρωμά της στον εκκεντρικό οικονομολόγο και παρουσιαστή, ο Μιλέι έκανε το ντεμπούτο του στην πολιτική ζωή της χώρας του πριν από τρία χρόνια, όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο με το κόμμα La Libertad Avanza. Ο Μιλέι αποκαλεί τον εαυτό του «αναρχοκαπιταλιστή» αφού, όπως ο ίδιος λέει, θέλει να ελαχιστοποιήσει τις κρατικές παρεμβάσεις στις ζωές των ανθρώπων ώστε τα πάντα να ρυθμίζονται από την ελεύθερη αγορά. «Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο κράτος και τη μαφία, θα επέλεγα τη μαφία… επειδή αυτή έχει κώδικες, προσαρμόζεται, δεν λέει ψέματα και – πάνω απ’ όλα – είναι ανταγωνιστική» είχε πει χαρακτηριστικά.
Ο υποτιμητικός τρόπος που μιλάει για τους πολιτικούς, η επιθετική ρητορική του για την ελίτ που ο ίδιος λέει ότι κάνει κουμάντο στην Αργεντινή και τα «σόου» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του θυμίζουν έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου εξάλλου ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής.
Ο Μιλέι, που είναι εργένης και δεν έχει παντρευτεί ποτέ, έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τις σεξουαλικές του εμπειρίες, που περιλάμβαναν συνευρεύσεις με δύο παρτενέρ ταυτόχρονα. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι στο παρελθόν ήταν εκπαιδευτής ταντρικού σεξ και μπορούσε να αντέξει και τρεις μήνες χωρίς να εκσπερματώσει.
Ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της έκανε λόγω για «τέλος της παρακμής» στην επινίκια ομιλία του. «Είμαστε αντιμέτωποι με μνημειώδη προβλήματα: τον πληθωρισμό (σ.σ. 143% σε ετήσια βάση), τη στασιμότητα, την έλλειψη αληθινών θέσεων εργασίας, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη μιζέρια», απαρίθμησε. «Δεν υπάρχει θέση για χλιαρότητες και ημίμετρα», προειδοποίησε αυτός που εδώ και δυο χρόνια εξαγγέλλει πως θα πετσοκόψει με το «αλυσοπρίονο» τις δημόσιες δαπάνες, για να αλλάξει πορεία το παθολογικά υπερχρεωμένο κράτος όπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
*Photo Credits: Getty Images