Ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ωστόσο η πυραυλική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη Χάιφα, μία απόσταση σχεδόν 172 χιλιομέτρων έφερε ξανά στο προσκήνιο τις πολεμικές δυνατότητες και το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεση της η ισλαμιστική οργάνωση αλλά και κατά πόσον αυτό έχει εξελιχθεί.

Το μέγεθος του οπλοστασίου της Χαμάς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά σίγουρα είναι μεγάλο, ενώ ένα μυστήριο πλανάται και γύρω από τις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά και την αποτελεσματικότητά του.

Έτσι, το ερώτημα είναι πώς η ισλαμιστική οργάνωση έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα τέτοιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα από πυραύλους, ρουκέτες ακόμα και drones.

Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή Μάικλ Κλαρκ, που ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα, πρώην διευθυντή του Royal United Services Institute και νυν αναλυτή ασφάλειας του βρετανικού δικτύου Sky News, η Χαμάς είναι μια από τις πλέον βαριά εξοπλισμένες οργανώσεις ανταρτών στον πλανήτη, που αντιμάχεται έναν πιο συμβατικό στρατό, εκείνον του Ισραήλ, συγκρίσιμο με εκείνον των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

To οπλοστάσιο της Χαμάς

Η Χαμάς, λέει, δεν διαθέτει τα τεθωρακισμένα του Ισραήλ για διάφορους λόγους, όπως ότι θα ήταν πολύ ορατός στόχος για τα ισραηλινά πυρά. «Χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες και SUV, όπως τα Land Rover Discovery, στο πίσω μέρος των οποίων τοποθετούν όπλα όπως ένα οπλοπολυβόλο 30 χιλιοστών, που είναι λίαν ευέλικτα και με τα οποία οι ένοπλοί της προκαλούν μεγάλη καταστροφή.

Κι ενώ το Ισραήλ διαθέτει την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδηρούς Θόλος», η Χαμάς κατάφερε με τον πρωτοφανή αριθμό ρουκετών που εξαπέλυσε το Σάββατο να τον «τρυπήσει» με αποτέλεσμα να μείνουν απροστάτευτες πόλεις και οικισμοί του, που βρίσκονται στο βεληνεκές τους.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί διάφορες εκδοχές των ιρανικής κατασκευής πυραύλων Fateh-110 εδάφους – εδάφους, που μπορούν να μεταφερθούν με οχήματα και να φέρουν κεφαλές βάρους έως και 500 κιλών, ενώ διαθέτει και αντιαρματικούς πυραύλους παρόμοιους με τους αμερικανικούς Stinger.

Η Χαμάς αρχικά ανέπτυξε τις ρουκέτες Q-12 και Q-20 με μικρή εμβέλεια 12 και 20 χιλιόμετρα. Από το 2016 άρχισε να παράγει ρουκέτες R-160 που μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και τα 160 χιλιόμετρα. Επίσης, οι A-120 και J-19 έχουν εμβέλεια 120 και 90 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

«Η Χαμάς είναι πολύ καλά εξοπλισμένη με διάφορα όπλα, που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν», λέει ο Βρετανός καθηγητής. Στο ερώτημα πόσους μαχητές διαθέτει η οργάνωση, απάντησε ότι έχουν υπολογιστεί παλαιότερα σε περίπου 10.000, αλλά «σε περιόδους ανάφλεξης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλά άτομα.

Άρα από τους 10.000 αφοσιωμένους στη Χαμάς ο αριθμός μπορεί να φθάσει στις 40.000 με 50.000».

Πώς εξοπλίζεται η Χαμάς

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Εγχειρίδιο της CIA «η Χαμάς προμηθεύεται τα όπλα της με λαθρεμπόριο, τα κατασκευάζει επί τόπου και λαμβάνει κάποια στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν».

Μολονότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη αποδείξεις άμεσης εμπλοκής του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου, ειδικοί λένε ότι η Τεχεράνη είναι εδώ και χρόνια ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής της Χαμάς, μεταφέροντας λαθραία όπλα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω υπόγειων τούνελ ή με σκάφη που διαφεύγουν από τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.

«Οι υποδομές των τούνελ της Χαμάς παραμένουν τεράστιες παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ και της Αιγύπτου να τις υποβαθμίσουν», λέει στο αμερικανικό δίκτυο ο Μπιλάλ Σαάμπ, διευθυντής του Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής (ΜΕΙ) στην Ουάσιγκτον.

«Η Χαμάς έχει λάβει από το Ιράν όπλα που μεταφέρθηκαν λαθραία στη Λωρίδα της Γάζας μέσω τούνελ», συμπληρώνει ο Ντάνιελ Μπάιμαν, συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

«Το Ιράν εφοδιάζει επίσης διά θαλάσσης τη Χαμάς με τους πιο προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους του με τη μορφή εξαρτημάτων προς συναρμολόγηση στη Γάζα», λέει ο Τσάρλς Λίστερ, συνεργάτης του MEI.

Αλλά το Ιράν έχει βοηθήσει τη Χαμάς και με την παροχή τεχνογνωσίας βοηθώντας την να δημιουργήσει το δικό της οπλοστάσιο. «Έχουμε ντόπια εργοστάσια για τα πάντα, για ρουκέτες με βεληνεκές 250 χλμ, 160χλμ και 10 χλμ.

Έχουμε εργοστάσιο για οβίδες, για Καλάσνικοφ και τις σφαίρες τους. Κατασκευάζουμε τις σφαίρες με την άδεια των Ρώσων. Τα φτιάχνουμε στη Γάζα», δήλωσε ο Αλί Μπαράκα, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς που έχει την έδρα του στον Λίβανο στην αραβική υπηρεσία του Russia Today την Κυριακή.

Τα ελαφριά όπλα προέρχονται από την Κίνα ή το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με «μεγάλες ποσότητες να έχουν κλαπεί ή αφαιρεθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τον ισραηλινό στρατό», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο επίσης για drones και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Αρκετές αναφορές υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούνται ακόμη και όπλα αμερικανικής κατασκευής από τη Χαμάς, τα οποία προμηθεύονται από το Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Το 2021, οι ΗΠΑ τερμάτισαν τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν και άφησαν ένα απόθεμα όπλων, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν αφού πήραν τον έλεγχο της χώρας.

Photo credits: GettyImages