Η ένταση αυξήθηκε στη Γάζα την Κυριακή καθώς η Χαμάς σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη με αντιαρματικό πύραυλο κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης αποστολής στον θύλακα για την απελευθέρωση ομήρων. Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε τους «βαρύτερους 24ωρους» βομβαρδισμούς από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες, με πηγές μέσων ενημέρωσης στη Γάζα να αναφέρουν ότι 400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε όλο τον θύλακα.

Καθώς το Ισραήλ συνέχιζε να πολιορκεί τη Γάζα και καθώς ο εναέριος βομβαρδισμός συνεχιζόταν μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συγκάλεσε συνάντηση των ανώτατων στρατηγών του και του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου για να αξιολογήσει την κλιμακούμενη σύγκρουση.

Συνάντηση ηγέτη της Χαμάς με τον Ιρανό υπουργό εξωτερικών

Οι φόβοι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν επίσης καθώς ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, οι συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο εντάθηκαν και ο Ισραηλινός Στρατός έπληξε ξανά τα δύο κύρια διεθνή αεροδρόμια της Συρίας. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε επίσης ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή κινδυνεύουν.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι του Ισραήλ επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειας για τη διάσωση ομήρων στην περιοχή Χαν Γιούνις της Γάζας.έροντα στην περιοχή κινδυνεύουν.

Η επιδρομή ξεκίνησε ως μέρος των προσπαθειών για τη διάσωση των περισσότερων από 200 ομήρων που απήχθησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επίσης περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ από ένοπλους της τρομοκρατικής ομάδας. Νωρίτερα, η Χαμάς είπε ότι πολέμησε με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, καταστρέφοντας ένα τανκ και δύο μπουλντόζες στη μάχη.

Το IDF επιβεβαίωσε αργότερα τον θάνατο του στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων τριών, λέγοντας ότι οι απώλειες προκλήθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο. «Ένας στρατιώτης του IDF (Ισραηλινές Άμυνας) σκοτώθηκε, ένας τραυματίστηκε μέτρια και δύο τραυματίστηκαν ελαφρά ως αποτέλεσμα ενός αντιαρματικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε προς ένα άρμα μάχης των IDF και ένα όχημα μηχανικής», ανέφερε ο στρατός.

Ο στόχος της επιδρομής ήταν να εντοπιστούν όμηροι της Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς και να «αποτραπεί η τρομοκρατική υποδομή». Καθώς ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, έχει ενταθεί η πίεση στο Ισραήλ να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Χαμάς, με τις οικογένειες να παρακαλούν τους αξιωματούχους να εξασφαλίσουν την ελευθερία των αγαπημένων τους πριν από την επικείμενη χερσαία εισβολή.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν επιδρομές πέρα ​​από τα σύνορα, οι οποίες σύμφωνα με τον στρατό έχουν σκοπό να καθαρίσουν την περιοχή και να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους και αιχμαλώτους που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στον θύλακα. Η είδηση ​​του θανάτου του στρατιώτη ήρθε καθώς δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια λωρίδα της Γάζας.

Τριάντα πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι γυναίκες και παιδιά, ανασύρθηκαν από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων στον καταυλισμό, είπε η μονάδα πολιτικής άμυνας εκεί στο Al Jazeera.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με τα νοσοκομεία να λένε ότι δυσκολεύονται να περιθάλψουν τους τραυματίες λόγω «οξείας έλλειψης φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού». Τοπικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι επιδρομές των Ισραηλινών στρατευμάτων έπληξαν κοντά σε νοσοκομείο της Γάζας. Ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia έχει χτυπηθεί τρεις φορές στο παρελθόν από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών ως απάντηση στην επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο εβραϊκό κράτος.

Πιο πρόσφατα, μια απεργία την Πέμπτη εκεί σκότωσε τουλάχιστον 18 άτομα. Βίντεο στο διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, που λέγεται ότι καταγράφηκε μετά την απεργία, δείχνει ανθρώπους να τρέχουν σε ένα νοσοκομείο μεταφέροντας τραυματισμένα παιδιά. Πολλοί ήταν καλυμμένοι από σκόνη και ερείπια και έμοιαζαν να έχουν σοκαριστεί. Η MailOnline δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει το βίντεο.

Μια αναφορά από ειδησεογραφικές πηγές της Γάζας ανέφερε ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες, τις οποίες τα παλαιστινιακά ΜΜΕ περιέγραψαν ως τον «σκληρότερο βομβαρδισμό» από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 266 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 117 παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στον θύλακα, τον οποίο το Ισραήλ πολιόρκησε «ολική» μετά τη θανατηφόρα μαζική διείσδυση στο Ισραήλ από ένοπλους της Χαμάς.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα λένε ότι τουλάχιστον 4.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους του πυκνοκατοικημένου θύλακα να έχουν εκτοπιστεί. Οι φόβοι για διεύρυνση του πολέμου αυξήθηκαν καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους σε όλη τη Γάζα, δύο αεροδρόμια στη Συρία και ένα τζαμί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που φέρεται να χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες. Το Ισραήλ είπε ότι έπληξε επίσης δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν μίλησαν επίσης για να συζητήσουν τα μέσα για να σταματήσουν τα «βάρβαρα εγκλήματα» του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση αργά την Κυριακή. Και νωρίς τη Δευτέρα, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίες σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες προς το Ισραήλ, δήλωσε ο στρατός του, καθώς οι μάχες ξέσπασαν στα κοινά σύνορα των δύο χωρών.

Χαμάς Ισραήλ Γάζα

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου NNA μετέδωσε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια του Aitaroun, στο νότιο Λίβανο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο στρατός είπε ότι ένα κελί ήταν δίπλα στην ισραηλινή πόλη Mattat, περίπου 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Aitaroun. Είπε ότι ο άλλος βρισκόταν βορειότερα στην αμφισβητούμενη περιοχή Φάρμες Shebaa. Ο στρατός είπε ότι χτύπησε και τα δύο κελιά πριν πυροβολήσουν.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι δύο πλευρές αναφέρονταν στο ίδιο σύνολο επεισοδίων. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα με αυξανόμενη συχνότητα από τότε που η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε μια επίθεση σοκ στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ απάντησε με έντονες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει κινηθεί για να εκκενώσει 42 κοινότητες κατά μήκος του βόρειου μετώπου του με τον Λίβανο λόγω των μαχών, οι οποίες σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 26 μαχητές της από τις 7 Οκτωβρίου. Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρουν ότι 11 μαχητές με παλαιστινιακές ομάδες στο Λίβανο, συμμαχικές με τη Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν στη συνοριακή περιοχή, μαζί με τέσσερις πολίτες. Τουλάχιστον πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν στην πλευρά των συνόρων του Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές του ισραηλινού στρατού.

Ο Νετανιάχου είπε στα στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ ότι εάν η Χεζμπολάχ ξεκινήσει πόλεμο, «θα κάνει το λάθος της ζωής της». Είπε: «Θα το σακατέψουμε με μια δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί, και οι συνέπειες για αυτό και το λιβανέζικο κράτος θα είναι καταστροφικές».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Ρίσι Σουνάκ και Τζο Μπάιντεν, εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας να προκαλέσει ευρύτερη αιματοχυσία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, κάλεσαν το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς και πίεσαν για βοήθεια προς τη Γάζα.

Καθώς οι βόμβες συνέχισαν να πέφτουν στη Γάζα, μια δεύτερη συνοδεία 14 φορτηγών βοήθειας εισήλθε στο πέρασμα της Ράφα από το αιγυπτιακό το βράδυ της Κυριακής. Η Juliette Touma, διευθύντρια επικοινωνίας στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA), επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα φορτηγά είχαν περάσει τα σύνορα.

Μια πρώτη συνοδεία 20 φορτηγών με προμήθειες είχε εισέλθει στη Γάζα το Σάββατο μέσω της Ράφα, η οποία προηγουμένως είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μετά τους βομβαρδισμούς στην πλευρά των συνόρων της Γάζας και εν μέσω διαμάχης για τους όρους παροχής βοήθειας. Η διανομή αυτών των προμηθειών ξεκίνησε την Κυριακή, αλλά οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθούν να προειδοποιούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς τα αποθέματα τροφίμων, νερού και καυσίμων εξαντλούνται.

Ο αποκλεισμός του Ισραήλ στη Χαμάς

Το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό και εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ως απάντηση σε μια θανατηφόρα επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το πέρασμα της Ράφα, το κύριο σημείο εισόδου και εξόδου στη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, έχει γίνει το επίκεντρο της ώθησης για παροχή βοήθειας καθώς οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα επιδεινώνονται.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα θα απαιτούνται στη Γάζα για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. Πριν από το ξέσπασμα της πιο πρόσφατης σύγκρουσης, αρκετές εκατοντάδες φορτηγά έφταναν στον θύλακα καθημερινά. Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο Reuters το Σάββατο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάπτυξη ενός «ελαφρού» συστήματος επιθεώρησης, με το οποίο το Ισραήλ θα μπορούσε να ελέγχει τις αποστολές αλλά να διασφαλίσει μια διαρκή ροή.

Σε ένδειξη του πόσο επισφαλής παραμένει οποιαδήποτε μετακίνηση βοήθειας, ο αιγυπτιακός στρατός είπε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν ένα παρατηρητήριο στην πλευρά των συνόρων της Αιγύπτου, προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι ένα τανκ πυροβόλησε κατά λάθος και χτύπησε ένα αιγυπτιακό φυλάκιο, και το περιστατικό διερευνάται. Οι εργαζόμενοι στην αρωγή δήλωσαν ότι απαιτείται πολύ περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η σπειροειδής ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου οι μισοί 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είπε ότι η συνοδεία του Σαββάτου μετέφερε περίπου το 4 τοις εκατό των εισαγωγών μιας μέσης ημέρας πριν από τον πόλεμο και «ένα κλάσμα από ό,τι χρειάζεται μετά από 13 ημέρες πλήρους πολιορκίας». Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση ήταν «υπό έλεγχο». Το Ισραήλ επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τον κόσμο να εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα, μεταξύ άλλων πετώντας φυλλάδια από τον αέρα.

Υπολογίζεται ότι 700.000 έχουν ήδη τραπεί σε φυγή. Όμως παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο μαζικών απωλειών αμάχων σε οποιαδήποτε χερσαία επίθεση. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι υποδομές και οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς είναι συγκεντρωμένες στην πόλη της Γάζας, στο βορρά, και ότι το επόμενο στάδιο της επίθεσης θα περιλαμβάνει πρωτοφανή δύναμη εκεί.

Οι απειλές του Ισραήλ στη Χαμάς

Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να συντρίψει τη Χαμάς. Αξιωματούχοι μίλησαν επίσης για χάραξη μιας ουδέτερης ζώνης για να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους να πλησιάσουν τα σύνορα, αν και δεν έδωσαν λεπτομέρειες. Τα νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς και εκτοπισμένους εξαντλούνται σε ιατρικές προμήθειες και καύσιμα για γεννήτριες, αναγκάζοντας τους γιατρούς να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιώντας βελόνες ραπτικής, να καταφεύγουν στο ξύδι ως απολυμαντικό και να λειτουργούν χωρίς αναισθησία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι τουλάχιστον 130 πρόωρα μωρά διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο» λόγω έλλειψης καυσίμου γεννήτριας. Ανέφερε ότι επτά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω ζημιών από χτυπήματα, έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και προμηθειών ή εντολών εκκένωσης από το Ισραήλ. Οι ελλείψεις κρίσιμων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστήρων, αναγκάζουν τους γιατρούς να κάνουν θεραπεία με σιτηρέσια, είπε ο Δρ Μοχάμεντ Καντίλ, ο οποίος εργάζεται στο Νοσοκομείο Νάσερ του Χαν Γιουνίς. Δεκάδες ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν και νοσηλεύονται σε πολυσύχναστους, σκοτεινούς διαδρόμους, καθώς τα νοσοκομεία διατηρούν ηλεκτρισμό για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Είναι αποκαρδιωτικό», είπε ο Καντίελ.

Οι Παλαιστίνιοι που στεγάζονται σε σχολεία και σκηνές υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ εξαντλούνται σε τρόφιμα και πίνουν βρώμικο νερό. Η έλλειψη καυσίμων έχει ακρωτηριάσει τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν σε ολόκληρη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του νότιου τμήματος της παράκτιας λωρίδας, όπου το Ισραήλ είπε στους αμάχους να αναζητήσουν καταφύγιο. Στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο Deir al-Balah, νότια της γραμμής εκκένωσης, πολλά πτώματα τυλιγμένα με λευκά σάβανα ήταν παραταγμένα έξω.

Ο Χαλίλ αλ-Ντεγκράν, αξιωματούχος του νοσοκομείου, είπε ότι περισσότερα από 90 πτώματα είχαν μεταφερθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς ο ήχος του βομβαρδισμού γύρω του αντηχούσε πίσω του. Είπε ότι έφτασαν 180 τραυματίες, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές. Αεροπορικές επιδρομές έσπασαν επίσης την αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Μάρτυρες είπαν ότι τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι χτυπά μαχητές και εγκαταστάσεις της Χαμάς και επιμένει ότι δεν στοχεύει αμάχους. Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν εκτοξεύσει πάνω από 7.000 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό, και η Χαμάς λέει ότι στόχευσε το Τελ Αβίβ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πηγή :DailyMail