Ο διάσημος Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας best seller όπως το «Sapiens: A Brief History of Humankind» Γιουβάλ Νώε Χαράρι, υπέγραψε μαζί με άλλες 90 προσωπικότητες μια δήλωση, με την οποία εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη «δικαιολόγηση των ενεργειών της Χαμάς» από «στοιχεία εντός της παγκόσμιας Αριστεράς, που ήταν πολιτικοί μας εταίροι μέχρι τώρα».
Ο 47χρονος Χαράρι, δριμύς επικριτής του λαϊκισμού της κυβέρνησης Νετανιάχου, παρενέβη, όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, μετά τις συζητήσεις του με συμπατριώτες του ακτιβιστές για την ειρήνη, οι οποίοι αισθάνονται «εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από υποτιθέμενους συμμάχους» σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, βλέποντας ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και διανοούμενες σε Ευρώπη και Αμερική να υπογράφουν επιστολές, αρνούμενοι να καταδικάσουν τη Χαμάς.
Μιλώντας για την αντίδραση μερίδα της αμερικανικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Χαράρι είπε ότι του προκάλεσε «σοκ ακούγοντας κάποιες από τις αντιδράσεις που όχι μόνον δεν καταδίκαζαν τη Χαμάς, αλλά επέρριπταν ολόκληρη την ευθύνη στο Ισραήλ», και βλέποντας «την έλλειψη αλληλεγγύης αναφορικά με τις φρικτές επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων».
Τί ανάφερε ο Χαράρι
«Ουδέποτε διανοηθήκαμε ότι άτομα στην Αριστερά, υπέρμαχοι της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας, θα επεδείκνυαν τέτοια ακραία ηθική αναισθησία και πολιτική απερισκεψία», αναφέρει η επιστολή, που υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο Χαράρι και ο εξίσου διάσημος συμπατριώτης του συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν. Και καταλήγει:
«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της σθεναρής αντίθεσης στον ισραηλινό ζυγό των Παλαιστινίων και στην κατοχή και της απερίφραστης καταδίκης βάναυσων πράξεων βίας κατά αθώων πολιτών. Στην πραγματικότητα, κάθε συνεπής αριστερός πρέπει να πρεσβεύει αμφότερες τις θέσεις ταυτόχρονα».
Ο Χαράρι ανέφερε ως παράδειγμα αυτής της «αναισθησίας» την επιστολή 30 φοιτητικών οργανώσεων του Χάρβαρντ την επομένη των φονικών επιθέσεων της Χαμάς, όπου ανέφεραν ότι θεωρούν «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο το ισραηλινό καθεστώς για όλη την εκτυλισσόμενη βία». Όπως σχολίασε ο διάσημος ιστορικός, αυτό υποδηλώνει ότι «οι άνθρωποι που δολοφόνησαν τα μωρά δεν φέρουν ούτε 1% ευθύνη και το 100% το φέρει το Ισραήλ».
Ο Χαράρι αναφέρθηκε και στη δήλωση των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής ανήμερα των επιθέσεων που υποστήριζε ότι «τα σημερινά γεγονότα είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ».
Και, επικαλούμενος το ιστορικό παράδειγμα ορισμένων Αμερικανών και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που υποστήριζαν τον Ιωσήφ Στάλιν, σημείωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ριζοσπαστική Αριστερά, στο κυνήγι ενός αμετακίνητου οράματος περί δικαιοσύνης, ευθυγραμμίζεται με ορισμένα πολύ ωμά κινήματα και καθεστώτα»
Κατά την άποψη του Χαράρι, αυτό πιθανώς να εδράζεται σε μια «πεποίθηση ή φαντασίωση ότι η απόλυτη δικαιοσύνη είναι εφικτή όπου η μία πλευρά είναι απολύτως υπεύθυνη για όλα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων της άλλης πλευράς. Αλλά η πραγματικότητα είναι περίπλοκη». «Τα ίδια άτομα μπορούν να είναι θύματα και θύτες ταυτόχρονα. Στις περισσότερες συγκρούσεις η ευθύνη για εγκλήματα και φρικαλεότητες δεν μοιράζεται 100% στον έναν και 0% στον άλλον, αλλά κάπου ενδιάμεσα. Αυτό είναι αρκετά κοινότοπο, αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το αποδεχθούν», υποστήριξε.
Η απογοήτευση της Ισραηλινής Αριστεράς
Το ύφος της αντίδρασης διεθνών αριστερών ομάδων στις εξελίξεις ήταν σημαντικό για την Αριστερά στο Ισραήλ, επειδή ένιωθε ότι ήταν το τελευταίο προπύργιο ελπίδας για μια ειρηνική λύση δύο κρατών, και γι’ αυτό χρειαζόταν διεθνή υποστήριξη, λέει ο Χαράρι. Αλλά τελικά απογοητεύτηκαν.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια επιστολή που υπέγραψαν οι ηθοποιοί Τίλντα Σουίντον και Στιβ Κούγκαν και ο σκηνοθέτης Μάικ Λι, ζητώντας «να σταματήσει η άνευ προηγουμένου σκληρότητα που επιβάλλεται στη Γάζα» χωρίς να καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς, παρά μόνον «κάθε πράξη βίας κατά αμάχων και κάθε παράβαση του Διεθνούς Δικαίου όποιος και αν τις διαπράττει». «Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε ο Χαράρι.