Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα επισκεφθεί το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας το δεύτερο ταξίδι αξιωματούχου του υπουργικού συμβουλίου στην Κίνα, αφού οι δεσμοί μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου είχαν επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Γέλεν αναμένεται να συζητήσει με τους ομολόγους της τη σημασία για τις δύο χώρες να επικοινωνούν άμεσα και να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση την Κυριακή.
Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γέλεν από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον Πρόεδρο Σι Τζι Πινγκ και τον υπουργό Εξωτερικών Qin Gang στο Πεκίνο τον Ιούνιο.
Ο Μπλίνκεν ήταν ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την κινεζική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια και ο Σι είπε κατά τη διάρκεια του σπάνιου ταξιδιού ότι είδε πρόοδο στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Γέλεν: Τι θα συζητήσει με το Πεκίνο
Στο Πεκίνο, η Γέλεν θα συζητήσει πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την οικονομική τους σχέση με την Κίνα , δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την Κυριακή. Θα συναντηθεί με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ενέργειες προς αυτόν τον σκοπό «δεν αποσκοπούν στην απόκτηση οικονομικού πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ουάσιγκτον προσβλέπει επίσης σε «υγιείς» δεσμούς με το Πεκίνο και δεν επιδιώκει να αποσυνδέσει τις οικονομίες, ενώ επιδιώκει τη συνεργασία σε επείγουσες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν «σημαντική πρόοδο» από αυτό το αρχικό ταξίδι, αλλά στοχεύουν στη δημιουργία επικοινωνίας με την Κίνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Έντουαρντ Άλντεν, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί ξεκάθαρα να δώσει λόγο στην επιδείνωση της οικονομικής σχέσης».
Ένα ταξίδι της Γέλεν θα μπορούσε να «ξεκινήσει ξανά ένα σταθερό μοτίβο δέσμευσης σε χαμηλότερα επίπεδα», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν μετατοπιστεί από το να είναι διφορούμενες σχετικά με το πόσο μακριά υποστηρίζουν την αποσύνδεση στην υιοθέτηση ρητά μιας στρατηγικής «αδιαφορίας».
Από την πλευρά του Πεκίνου, οι αξιωματούχοι «αναζητούν συγκεκριμένα μέτρα από τις ΗΠΑ για να δείξουν ότι η «αποσύνδεση» και η συγκράτηση της Κίνας δεν είναι ο απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Wendy Cutler, αντιπρόεδρος στο Asia Society Policy Institute.
Όμως οι παρατηρητές δεν αναμένουν γρήγορη επίλυση των εντάσεων.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει ένα πρόγραμμα για τον περιορισμό ορισμένων εξερχόμενων επενδύσεων των ΗΠΑ που περιλαμβάνουν ευαίσθητη τεχνολογία με βασικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια – ένα ζήτημα που έχει ενοχλήσει Κινέζους αξιωματούχους.
Άλλα πιθανά κολλήματα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στον νόμο κατά της κατασκοπείας της Κίνας που διεύρυνε πρόσφατα τον ορισμό της κατασκοπείας ενώ απαγόρευσε τη μεταφορά πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια – μια κίνηση που έχει τρομάξει ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με το νόμο.