Έκπληξη στην διεθνή σκηνή προκαλεί η κυκλοφορία του τελευταίου smartphone υψηλής τεχνολογίας από τον κινεζικό κολοσσό Huawei Technologies, ξεκινώντας ένα παιχνίδι εικασιών σχετικά με όσα περιέχονται στην συσκευή.

Η εταιρεία, η οποία έχει στοχοποιηθεί έντονα από τους περιορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, άρχισε να πουλάει το τελευταίο της Mate 60 Pro έναντι 6.999 γιουάν (964 $) στο διαδίκτυο την Τρίτη, προκαλώντας ανησυχίες για την απόφασή της να μην κάνει καμία προηγούμενη διαφήμιση. Οι σοβαρότερες υποψίες, αφορούν τις πραγματικές δυνατότητες να διαθέτει 5G.

Το ιστορικό

Από το 2019, οι ΗΠΑ διέκοψαν την πρόσβαση της Huawei σε εργαλεία κατασκευής τσιπ που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των πιο προηγμένων μοντέλων ακουστικών, με την εταιρεία να μπορεί να πουλά μόνο περιορισμένες παρτίδες μοντέλων 5G χρησιμοποιώντας αποθηκευμένα τσιπ.

Οι περιορισμοί κατέστρεψαν την επιχείρηση, σε μια εποχή που ανταγωνιζόταν την Apple και τη Samsung για να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, με την καταναλωτική της επιχείρηση να κορυφώνεται στα 483 δισεκατομμύρια γιουάν το 2020.

Ωστόσο, η Huawei έχει επανειλημμένα δηλώσει τις αντιδράσεις της και οι εταιρείες του χώρου, δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters τον Ιούλιο ότι πίστευαν ότι σχεδίαζε μια επιστροφή στη βιομηχανία smartphone 5G μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τονίζεται δε ότι η κατασκευή τσιπ, γίνεται για την εταιρεία από την κινεζική Semiconductor Manufacturing International Co.

Εάν η Huawei και η Κίνα ήταν σε θέση να παράγουν τα δικά τους τσιπ 5G, θα σήμαινε σημαντική πρόοδο στις δυνατότητές τους και πλήγμα στις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την πρόοδό τους.

Οι αγοραστές του τηλεφώνου έχουν δημοσιεύσει βίντεο και μοιράζονται δοκιμές ταχύτητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποδηλώνουν ότι το Mate 60 Pro έχει τη δυνατότητα λήψης ταχύτητων που υπερβαίνουν αυτές των τηλεφώνων κορυφαίας γραμμής 5G, υποδηλώνοντας ότι βρίσκεται σε παρόμοιο επίπεδο με αυτά.

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά

Το τηλέφωνο περιέχει έναν νέο επεξεργαστή Kirin 9000s από το τμήμα τσιπ HiSilicon της Huawei, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία από την SMIC, σύμφωνα με τον Dan Hutcheson, αναλυτή της TechInsights.

Οι υποθέσεις και τα περιφερειακά… σενάρια ανάγκασαν τους Κινέζους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να παρασυρθούν από τις φήμες, ενώ οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο, επιδιώκουν να αποκτήσουν το τηλέφωνο για να δουν τι υπάρχει μέσα.

Η πρώτη παρτίδα του τηλεφώνου εξαντλήθηκε γρήγορα στο διαδίκτυο. Το εμβληματικό κατάστημα της Huawei στην πόλη Shenzhen και ο ιστότοπός του λένε ότι τα νέα αποθέματα θα φτάσουν το νωρίτερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η κρατικά υποστηριζόμενη ταμπλόιντ Global Times, τόνισε ότι η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο μίλησε επαινετικά για την νέα κυκλοφορία και το χαρακτήρισε απόδειξη ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν με την «ακραία καταστολή στην Κίνα».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν πηγές ή στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους.