Την τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, τον οποίο μάλιστα προσιδιάζει με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Αυτό γιατί, όπως ο Φιντάν είναι άτομο εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έτσι και ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζεται ως ο έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στο υπουργείο Εξωτερικών τον “έμπιστό” του, Γιώργο Ιεραπετρίτη».
«Η επιλογή αυτή είναι ανάλογη με τον διορισμό του Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί “έμπιστό μου”, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετά τις εκλογές του Μαΐου.
Ο Μητσοτάκης ανέθεσε το υπουργείο Άμυνας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Δένδιας αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον “φίλο μου”» αναφέρει η εφημερίδα σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις των ελληνικών εκλογών.
Στη συνέχεια, η Hurriyet κάνει μια σύντομη παρουσίαση του Γεραπετρίτη, για τον οποίο αναφέρει:
«Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έγινε υπουργός Επικρατείας το 2019, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Μεταφορών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου.
Ο Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο, στο νότιο Αιγαίο, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης. Με σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και φιλοσοφίας στην Οξφόρδη, ο νέος υπουργός Εξωτερικών είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 2020, όταν οι σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας ήταν τεταμένες εξαιτίας των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Γεραπετρίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργεί “επιθετικά” και δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο” υπό αυτές τις συνθήκες. Ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι “απρόβλεπτος”, δήλωσε ότι είναι “έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο”».
Για τους βουλευτές της Θράκης
Η Hurriyet αναφέρεται επίσης και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από τη Δυτική Θράκη, σημειώνοντας: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τέσσερις Τούρκοι από τη Δυτική Θράκη που είχαν στοχοποιηθεί από πολιτικούς της ΝΔ κατάφεραν να μπουν και πάλι στη Βουλή.
Εκλέχθηκαν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχμέτ, καθώς και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ».