«Δεν ήταν η κινεζική πλευρά που δημιούργησε την ουκρανική κρίση, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν και δεν έχει παράσχει όπλα σε κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ζανγκ Χαν Χούι σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia».
«Η Δύση δεν είναι σε θέση να δώσει οδηγίες στην Κίνα, και πολύ περισσότερο δεν έχει την εξουσία να της επιρρίψει οποιαδήποτε ευθύνη. Από την αρχή της κρίσης, η Κίνα προβάλλει με συνέπεια τις τέσσερις αναγκαιότητες, τις τέσσερις ενότητες και τρία θέμα για προβληματισμό, όπως και το έγγραφο για τη θέση της Κίνας για μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση, μέσω του οποίου προωθεί ενεργά την επίλυσή της μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία.
Παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της κινεζικής πολιτικής, ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, το «Politico» ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μίας η οποία συνδέεται με την κυβέρνηση στο Πεκίνο, έστειλαν σε ρωσικές οντότητες 1.000 τυφέκια εφόδου, εξαρτήματα drone και εξοπλισμό θωράκισης σώματος.
Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ, υποστήριξε πως ποντάρει στην Κίνα προκειμένου να επαναφέρει τη Ρωσία στο δρόμο της λογικής και να συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Σι εντούτοις φάνηκε αμετακίνητος από αυτές τις προσπάθειες και έμεινε στα σημεία συζήτησης του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία απηχούν στενά τη ρωσική θέση.
«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών σε σχέση με τον Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Κινέζος ηγέτης.