Περιεχόμενα
Το δημαρχείο στην Μπορντό πυρπολήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης (23/03), καθώς συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία για τα σχέδια αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία. Μάλιστα, οι διαδηλωτές έφτασαν τους 119.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται το BBC. Η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στη γαλλική πρωτεύουσα και 80 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν από τη νομοθεσία που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα 62 στα 64 έτη.
Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία
Στο Παρίσι, στις γενικά ειρηνικές διαδηλώσεις, σημειώθηκαν περιστασιακές συγκρούσεις της Αστυνομίας με ταραξίες που έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και επιτέθηκαν σε ένα εστιατόριο McDonald’s, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και δέχθηκε ρίψεις αντικειμένων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AP, ενώ 33 άτομα συνελήφθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ένας αστυνομικός έπεσε αναίσθητος, αφού προφανώς είχε χτυπηθεί στο κεφάλι.
Ακόμα, στην πόλη της Ρουέν, μια νεαρή γυναίκα βρέθηκε πεσμένη στο έδαφος έπειτα από σοβαρό τραυματισμό στο χέρι της. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι έχασε τον αντίχειρά της, αφού χτυπήθηκε από αυτά που έριξε η Αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Υπήρξαν και άλλες συγκρούσεις στη Νάντη, στη Ρεν και στην Λοριάν.
Οι διαμαρτυρίες, που διανύουν πλέον την 9η ημέρα τους, είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων.
Κινητοποιήσεις ακόμα και κατά την επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου
Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργία, την Τρίτη (28/03), και προγραμματίζουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συμπέσουν με την κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα.
Η γενικευμένη αναταραχή στη Γαλλία προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομοθεσία για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, παρακάμπτοντας την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου στην οποία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, χωρίς ψηφοφορία.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί ένα μεγάλο μελλοντικό έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα.
Photo credits: Getty Images