Σύμφωνα με γερμανική εταιρεία που ασχολείται με την παροχή στατιστικών, η χώρα με τα περισσότερα νησιά στον πλανήτη είναι η Σουηδία (221.800, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι ακατοίκητα). Ακολουθεί η Φινλανδία (188.000) και η Νορβηγία (55.000), με την Ιαπωνία να βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας.

Η καταμέτρηση όμως που ανακοίνωσε η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών (Geospatial Information Authority) αυτή την εβδομάδα ανέβασε τα ιαπωνικά νησιά σε 14.125. Υπερδιπλάσια δηλαδή από την έκθεση που δημοσιεύει η Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας το 1987, όταν χρησιμοποιήθηκαν χάρτινοι χάρτες.

Toνίζεται ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για τον τρόπο καταμέτρησης των νησιών και πως χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο που είχε ληφθεί υπ’ όψιν πριν 36 χρόνια: στην καταμέτρηση ελήφθησαν υπ’ όψιν οι φυσικές χερσαίες εκτάσεις με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρων.

Όπως αναφέρει ο Guardian η Ιαπωνία διεκδικεί τα νησιά των νότιων Κουρίλων που ανήκουν στη Ρωσία (το Τόκιο τα αποκαλεί Βόρεια Εδάφη), από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Διεκδικεί και τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ενώ για περισσότερα από 70 χρόνια διεκδικεί τις νησίδες Dokdo κατά τη Νότια Κορέα και Τακεσίμα κατά το Τόκιο. Αυτά δεν συμπεριλήφθησαν στη λίστα.