Μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας, όπως ισχυρίστηκαν οι διοργανωτές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς και τη άκρας δεξιάς του Νετανιάχου που κυβερνά το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο εισάγει μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επικριτές θεωρούν τη μεταρρύθμιση μια προσπάθεια να καταργηθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Όπως και τα προηγούμενα Σάββατα, η κύρια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τελ Αβίβ, όπου οι διαδηλωτές, που αριθμούσαν πάνω από 100.000 σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κυμάτισαν σημαίες του Ισραήλ.

«Δεν είναι μια δικαστική μεταρρύθμιση. Είναι μια επανάσταση που οδηγεί το Ισραήλ σε μια απόλυτη δικτατορία και θέλω το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατία για τα παιδιά μου», δήλωσε ο Ταμί Γκάιτσαμπρι, 58 ετών από τους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι συγκεντρώσεις έσπασαν ρεκόρ προσέλευσης στις πόλεις Χάιφα και Μπερ Σέβα, με 50.000 και 10.000 διαδηλωτές αντίστοιχα, σημαντικοί αριθμοί συγκριτικά με τα 9 εκατ. του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά ένα σύνολο Βασικών Νόμων, όπως ονομάζονται.

«Τελειώσαμε με τις ευγένειες», είπε ο Σίκμα Μπρέσλερ, ηγέτης των διαδηλωτών. «Εάν οι νόμοι που προτείνονται περάσουν, το Ισραήλ δεν θα είναι πλέον δημοκρατία».