Την αρχαιότερη παραθαλάσσια πόλη του Περσικού Κόλπου ανακάλυψε ένα γκρουπ αρχαιολόγων στο μικρό νησί Σινίγια, που βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ερείπια που ανακαλύφθηκαν στο μικρό εμιράτο Ουμ Αλ Καϊρουάν εκτείνονται σε 120 στρέμματα και σύμφωνα με τους ειδικούς η πόλη στην ακμή της είχε πληθυσμό που ξεπερνούσε τους 5.000 κατοίκους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνταν με την αλιεία μαργαριταριών.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η πόλη είχε αναπτυχθεί πριν από τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή πριν από την εξάπλωση του ισλάμ στην Αραβική χερσόνησο. Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι το εύρημά τους αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αρχαίους οικισμούς που βρέθηκαν ποτέ στην περιοχή και μάλιστα το πρώτο που λειτουργούσε όλο το χρόνο και όχι μόνο τις περιόδους που οι ψαράδες δούλευαν στη θάλασσα.
Μαργαριταρο-πόλη με χριστιανούς κατοίκους
Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη ότι η ιστορία της περιοχής θα πρέπει να ξαναγραφτεί, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η γενική αντίληψη ήταν ότι ακόμα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Περσικού Κόλπου από τη μεριά της Αραβίας ήταν ασήμαντοι οικισμοί, όπου ο κόσμος ασχολιόταν κατά κύριο λόγο με το ψάρεμα και το μάζεμα των μαργαριταριών.
Η πεποίθηση των αρχαιολόγων, επίσης, είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης ήταν στην πλειοψηφία τους χριστιανοί! Τα ερείπια της «μαρργαριταρο-πόλης», όπως ήδη αποκαλείται από το υπουργείο τουρισμού του εμιράτου, βρίσκονται κοντά σ’ ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο.
Η αλιεία μαργαριταριών είναι μια από τις πιο παραδοσιακές ασχολίες των κατοίκων της περιοχές. Οι πρώτοι βουτηχτές για να μαζέψουν όστρακα από το βυθό του Περσικού Κόλπου μπορεί να ξεκίνησαν και πριν από 7.000 χρόνια. Ο συγκεκριμένος οικισμός, πάντως, πρέπει να ήταν ένας από τους πιο ακμαίους στην περιοχή, αφού είχε αναπτυχθεί τόσο για να φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους. Όπως αναφέρει το υπουργείο τουρισμού της χώρας, εκτιμάται ότι εκείνη την περίοδο τα 2/3 του ανδρικού πληθυσμού ασχολούνταν με την αλιεία μαργαριταριών, είτε ως βουτηχτές και ναυτικοί, είτε ως έμποροι.