Προβληματισμός και οργή επικρατούν στη διεθνή κοινότητα λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρόλο που μέλη του σώματος απηύθυναν έκκληση ώστε να μπλοκαριστεί η κίνηση.

Η προεδρία εναλάσσεται κάθε μήνα, ενώ η τελευταία φορά που η Μόσχα κατείχε τη θέση ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν τα στρατεύματά της εξαπέλυσαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να «ασκήσει όλα τα δικαιώματά του» στον ρόλο αυτό, με τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους να καλούν τη Ρωσία « να συμπεριφερθεί επαγγελματικά όταν αναλάβει τον ρόλο», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένα μέσο για να εμποδιστεί η Μόσχα από τη θέση.

«Δεν είναι απλώς μια ντροπή. Είναι άλλο ένα συμβολικό πλήγμα στο σύστημα των διεθνών σχέσεων που βασίζεται σε κανόνες», έγραψε στο Twitter ο Andriy Yermak, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου.

«Η Ρωσία έχει σφετεριστεί την έδρα της, διεξάγει αποικιοκρατικό πόλεμο, ο ηγέτης της είναι εγκληματίας πολέμου και καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για απαγωγές παιδιών. Ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ασφαλής με τη Ρωσία στα ηνία», ανέφερε στην καυστική του ανακοίνωση ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα.