«Η πλήρης κατάρρευση και διάλυση της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αρχίσει και η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι «η Δύση πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, αφού στο παρελθόν δεν ήταν έτοιμη για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης». Πρόσθεσε ότι το Κίεβο πιστεύει ότι η Ρωσία θα καταρρεύσει με «θεαματικό» τρόπο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει το πάνω χέρι για την επικείμενη συνθηκολόγηση του Κρεμλίνου. Είπε ότι εάν η Δύση επιτρέψει στην Κίνα να καταλάβει εδάφη στη Ρωσία, θα δημιουργηθεί ένα νέο σοβαρό πρόβλημα.

Ο κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος μίλησε καθώς η Φινλανδία πρόκειται να ενταχθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ σήμερα, διασφαλίζοντας τη θέση της στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Μιλώντας σε συνέντευξή του στους Times, ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ είπε: «Η Δύση δεν γνωρίζει τη Ρωσία και η Δύση φοβάται τον κατακερματισμό στη Ρωσία. Αλλά αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη».

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ και οι στενές σχέσης της Μόσχας

Τους τελευταίους μήνες η σύγκρουση επικεντρώθηκε γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ κοντά στην περιοχή του Ντόνετσκ, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να έχει σημαντικά κέρδη. Στη διεθνή κοινότητα κάποιο μέρος της εστίασης έχει μετατοπιστεί στη διπλωματία, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα να επισκέπτεται τη Μόσχα για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν. Η επίσκεψη ήταν μια προσπάθεια της Μόσχας να δείξει τις στενές σχέσεις της με το Πεκίνο στους δυτικούς συμμάχους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Αλλά ο Danilov πιστεύει ότι η επίσκεψη απλώς έδειξε την αδυναμία του Κρεμλίνου.

Είπε ότι η Ρωσία έχει χάσει τη δύναμή της έναντι των άλλοτε πιστών συμμάχων στην Ασία, με την Κίνα να περιμένει τώρα την κατάρρευση της Ρωσίας για να καταλάβει την Άπω Ανατολή της Σιβηρίας όπου υπάρχουν σημαντικοί κινεζικοί πληθυσμοί. «Το να αφήσουμε την Κίνα να πάρει ρωσικό έδαφος θα είναι επικίνδυνο για τη Δύση γιατί ξεκλειδώνοντας ένα πρόβλημα θα δημιουργήσουν ένα άλλο», είπε ο Ντανίλοφ στους Times. «Πρέπει να γίνουν πρώτα βήματα από τη Δύση τώρα».

Ο Ντανίλοβ επισημαίνει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η Κίνα δεν συμφώνησε να παράσχει όπλα στη Ρωσία. Και παρά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δήλωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας ότι η φιλία μεταξύ των χωρών τους ήταν «χωρίς όρια», δεν υπήρχε τέτοια αναφορά στις τελικές δηλώσεις των επισκέψεων του περασμένου μήνα.

Ο Ντανίλοβ είπε στους Times: «Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα και θα είναι ένας ισχυρός αντίπαλος στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Τώρα είναι ο ιδιοκτήτης της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν θα αναλαμβάνει πλέον καμία σημαντική ενέργεια χωρίς αυτούς. Η Ρωσία έχασε πλήρως την κυριαρχία της. Αυτό είναι γεγονός».

Τέλος είπε ότι η Κίνα ενεργούσε για το δικό της συμφέρον όταν αρνήθηκε να ακολουθήσει τις κυρώσεις της Δύσης για την αγορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και το χέρι της Κίνας έχει ενισχυθεί μόνο εξαιτίας αυτού.