Η βρετανική λίρα κατέρρευσε το περασμένο φθινόπωρο καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν ενάντια στα δημοσιονομικά σχέδια της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Ωστόσο πλέον, όπως αναφέρει το CNN, η λίρα κατάφερε να ανακάμψει.

Η στερλίνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε 10 μήνες την περασμένη Τρίτη, ξεπερνώντας τα 1,25 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022. Η λίρα, η οποία έχει σημειώσει άνοδο περίπου 3,3% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2023, είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.

Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ενισχυθεί καθώς η δραστηριότητά του θεωρείται πλέον ότι έχει αυξηθεί κατά 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση ότι δεν υπήρχε καθόλου ανάπτυξη. Η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τον Ιανουάριο εκτιμήθηκε σε 0,3% μετά από πτώση 0,5% τον Δεκέμβριο.

Αυτή η ανθεκτικότητα ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τις ανησυχίες σχετικά με τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Τα αυξανόμενα επιτόκια μπορούν να ενισχύσουν το νόμισμα επειδή βοηθούν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε επίσης σε ετήσιο ρυθμό 10,4% τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας τη σκληρή της προσέγγιση.

Η ανατροπή της λίρας

Η λίρα έπεσε κοντά στα 1,03 δολ. τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού η κυβέρνηση Τρας σχεδίαζε να τονώσει τον δανεισμό μειώνοντας παράλληλα τους φόρους κάτι που έφερε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές που πυροδότησε φόβους για ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος, ενώ όλες οι άλλες προηγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν, έστω και ελαφρώς.

«Υπήρχε πολλή απαισιοδοξία», δήλωσε ο Φρανσεσκο Πεσόλ, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην ING. Ωστόσο, η απότομη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και η επαναλειτουργία της Κίνας έχουν προσφέρει κάποια ανακούφιση για τις οικονομικές προοπτικές από την αρχή του έτους.

«Υπήρξε μια μεγάλη επαναξιολόγηση των προσδοκιών ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και αυτό επηρέασε το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πεσόλ.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο, καθώς αυξήθηκε κατά 2,3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2023. Το ράλι της λίρας ήταν εντονότερο επειδή οι μειώσεις της το 2022 ήταν πιο έντονες, σύμφωνα με τον Πεσόλ.

Και τα δύο νομίσματα βοηθήθηκαν από την απότομη πτώση του δολαρίου από τα υψηλά που έφθασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι φόβοι για ύφεση έχουν διεισδύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει επίσης περιορίσει το δολάριο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εικασίες των επενδυτών ότι η Fed θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων λόγω ανησυχιών για την οικονομία μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank, έχουν αυξηθεί.

Ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής νομισμάτων στη Nomura, μιλώντας στο CNN είπε ότι πιστεύει ότι η λίρα θα μπορούσε να αυξηθεί στα 1,30 δολάρια φέτος και «δυνητικά υψηλότερα». Ωστόσο, εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τα σχέδια της Τράπεζας της Αγγλίας και τον τρόπο με τον οποίο οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ανατροφοδοτήσουν την οικονομία της χώρας. Και ο Πεσόλ προειδοποίησε ότι οι διακυμάνσεις των νομισμάτων είναι συχνά υπερβολικές όταν οι αγορές είναι ασταθείς, όπως είναι τώρα. «Σε ένα ασταθές περιβάλλον αγοράς, οι κινήσεις επιδεινώνονται», είπε.