Η Υδρία του Μειδία, ένα κατασκευασμένο στην Αθήνα αρχαιοελληνικό αγγείο, που χρονολογείται στα 420 π.Χ, επιστρέφει με τη μορφή δανεισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεσή του με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ» που θα ανοίξει τις πύλες της τις 4 Δεκεμβρίου, ως απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτιστικών σχέσεων του Σούνακ με την Ελλάδα.
Το ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας, Γουίλιαμ Χάμιλτον, στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2024, και θα περιλαμβάνει 200 περίπου έργα από ελληνικά και ξένα μουσεία μεταξύ των οποίων και σπουδαίες δημιουργίες των Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Μπελίνι κ.α., πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.
Στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται ότι οι σχέσεις της χώρας μας με το μουσείο ομαλοποιούνται με αφορμή τις συζητήσεις για το διαρκές αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
⭕️ The 'Meidias hydria' leaves London for the first time in 250 years, on loan to special exhibitions in Athens and Paris. The Meidias hydria: Athenian red-figure hydria (water jug) s…. made in Attica (Greece), about 420 BC, excavated in Italy.
— Samer ABDEL GHAFOUR (@SamAbdelGhafour) November 28, 2023
ℹ️ https://t.co/0XSJLtWGqq pic.twitter.com/QtK6zUO939
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, συνιστά το πιο σημαντικό κώλυμα ανάμεσα στις δυο πλευρές ωστόσο, έχουν επιβεβαιώσει, μέσω επίσημων δηλώσεών τους, πως επιθυμούν να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.