Η Ινδία θα είναι μόλις η τέταρτη χώρα που προσεδαφίζεται στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα, αφού προγραμματίζεται η διαδικασία για τις 23 Αυγούστου.
Ινδικό σκάφος εκτοξεύτηκε την Παρασκευή μεταφέροντας έναν δορυφόρο που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και μια σεληνάκατο που θα επιχειρήσει την πρώτη προσεδάφιση στον νότιο πόλο του φεγγαριού. Πρόκειται μάλιστα για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση της Ινδίας ως διαστημικής δύναμης, σύμφωνα με τους αρμόδιους.
Εν μέσω πανηγυρισμών από τους 1,4 εκατομμύρια χρήστες που παρακολούθησαν τη διαδικασία στο YouTube, η αποστολή Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε στις 14.35 τοπική ώρα (12.05 ώρα Ελλάδας) από το κύριο διαστημικό κέντρο της Ινδίας στη Σριχαρικότα της νότιας πολιτείας Άντρα Πραντές.
Περίπου 16 λεπτά αργότερα, είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν μπει σε πορεία για τη Σελήνη, ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO).
Εφόσον πετύχει η προσσελήνωση που προγραμματίζεται για τις 23 Αυγούστου, η Ινδία θα είναι μόλις η τέταρτη χώρα που προσεδαφίζεται στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα.
Το Chandrayaan-3, όνομα που σημαίνει «σεληνιακό όχημα» στα σανσκριτικά, είναι η τρίτη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι και κόστισε μόλις 75 εκατομμύρια δολάρια, πολύ λιγότερο από αντίστοιχες αποστολές της NASA.
Η προηγούμενη αποστολή, Chandrayaan-3, έθεσε με επιτυχία σε τροχιά έναν δορυφόρο που παρακολουθεί και σήμερα στη Σελήνη, όμως η σεληνάκατος που μετέφερε καταστράφηκε κατά την απόπειρα προσσελήνωσης στον νότιο πόλο του φεγγαριού.
Περίπου στην ίδια περιοχή προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί η σεληνάκατος την οποία μεταφέρει το Chandrayaan-3. Η σεληνάκατος θα απελευθερώσει ένα μικρό τροχοφόρο ρομπότ βάρους 26 κιλών, το οποίο πήρε το όνομα Pragyaan που στα σανσκριτικά σημαίνει σοφία.
Η προσσελήνωση προγραμματίστηκε ώστε να συμπέσει με την άφιξη της σεληνιακής ημέρας, διάρκειας 14 ημερών, ώστε να μπορεί το ρομπότ να τροφοδοτηθεί από τους ηλιακούς συλλέκτες του.
Ινδοί πιστοί προσεύχονται για την επιτυχή εκτόξευση του Chandrayaan-3 σε ινδουιστικό ναό του Μπουμπάι το πρωί της Παρασκευής (Reuters)
Νερό στη Σελήνη
Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι η περιοχή που θα εξερευνήσουν στο τέλος της δεκαετίας οι επανδρωμένες αποστολές του αμερικανικού προγράμματος Artemis, ενώ την επόμενη δεκαετία αναμένονται οι επανδρωμένες αποστολές της Κίνας.
Στον νότιο πόλο υπάρχουν κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου. Στον πυθμένα τους ανακαλύφθηκαν την περασμένη δεκαετία σημαντικές ποσότητες νερού στη μορφή πάγου, μια πολύτιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή οξυγόνου και καυσίμων για τις μελλοντικές σεληνιακές αποικίες.
Η Ινδία θα μπορούσε να φτάσει πρώτη στην περιοχή με το Chandrayaan-3.
«Το Chandrayaan-3 γράφει νέο κεφάλαιο στη διαστημική οδύσσεια της Ινδίας. Πετά ψηλά και ανεβάζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες κάθε Ινδού», σημείωνε στην ανάρτησή του ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο μήνα ο Μόντι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η Ινδία θα στείλει για πρώτη φορά αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.