Το οργανωμένο έγκλημα δείχνει να εξελίσσεται με ρυθμούς που ανταποκρίνονται στις αλλαγές της σύγχρονης ζωής όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Ίντερπολ, με την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις εγκληματικές δραστηριότητες.

Η διεθνής συνεργασία και o εκσυγχρονισμός με ψηφιοποίηση των μέσων της αστυνομίας είναι τα καλύτερα αντίδοτα ενάντια σε μια παγκόσμια «πανδημία» οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με το όραμα του Άχμαντ Νάσερ Αλ Ραΐσι , ενός στρατηγού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που προεδρεύει της Interpol από το 2021 σχετικά.

Σε συνέντευξη στην EFE στη Βιέννη, επισήμανε την τεράστια αξία αυτού του αστυνομικού δικτύου που συνεργάζεται 195 κράτη για ανταλλαγή πληροφοριών.

«Το διεθνικό έγκλημα έχει γίνει από μόνο του πανδημία. Επηρεάζει τους πάντες, αλλά πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να μοιραζόμαστε πληροφορίες και να τους δίνουμε ύψιστη προτεραιότητα», λέει.

Ο ίδιος, βρίσκεται στην αυστριακή πρωτεύουσα για τη Γενική Συνέλευση της Ίντερπολ που διεξάγεται από την Τρίτη, επισημαίνει ότι η πανδημία covid-19 επιτάχυνε τις διαδικασίες αλλαγής, επίσης στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο νέες τεχνολογίες για τις δραστηριότητές του.

«Η τεχνολογία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και, αφενός, βοηθά τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν το έγκλημα, αλλά, από την άλλη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες για δικό τους όφελος και για τα εγκλήματά τους», επισημαίνει.

Ο Αλ Ραΐσι τονίζει ότι εξελέγη πρόεδρος με ένα πρόγραμμα που επιδίωκε να αυξήσει τον προϋπολογισμό της Ιντερπόλ με περισσότερες συνεισφορές από τα κράτη, κάτι που – είπε – είναι επίσης απαραίτητο για την αντιμετώπιση της εξέλιξης των εγκλημάτων που χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία.

Το 2022, η Ίντερπολ είχε προϋπολογισμό 155 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτριο ποσό που έρχεται σε αντίθεση με τα 870 δισεκατομμύρια δολάρια (791,7 δισεκατομμύρια ευρώ) που παράγονται κάθε χρόνο από το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Χρειάζονται περισσότερα (κονδύλια) για έργα, ειδικά με την αλλαγή και την εξέλιξη των εγκλημάτων, και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη καθιστούν αναγκαία μια ολοένα και μεγαλύτερη συνεισφορά», υπογραμμίζει ο Al-Raisi.

Το οργανωμένο έγκλημα παίρνει διαστάσεις «παγκόσμιας πανδημίας».

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει εμπειρία στην ψηφιοποίηση της αστυνομίας των ΗΑΕ, τονίζει ότι η Ιντερπόλ έχει πλέον το δικό της κέντρο καινοτομίας στη Σιγκαπούρη, μια εικονική ακαδημία με περισσότερα από 20.000 μαθήματα κατάρτισης και το δικό της cloud για την αποθήκευση δεδομένων.

Μια άλλη πρόκληση για την Ίντερπολ είναι ότι τα γεωπολιτικά προβλήματα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της, η οποία βασίζεται στην εθελοντική ανταλλαγή πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις θέσεις του, η γεωπολιτική δεν επηρεάζει την Ίντερπολ επειδή ο οργανισμός διατηρεί ουδέτερη στάση και αποφεύγει να εμπλακεί σε συγκρούσεις και υπογραμμίζει ότι και τα 195 κράτη του είναι παρόντα στη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών.

«Η Ιντερπόλ είναι αστυνομικός οργανισμός και έχουμε ένα στέρεο και στιβαρό καταστατικό, το άρθρο 3. Δεν μπαίνουμε σε καμία σύγκρουση, ούτε σε πολιτικούς πολέμους ούτε σε θρησκευτικές συγκρούσεις, και αντιμετωπίζουμε όλες τις χώρες ισότιμα, με διαφάνεια», τονίζει.

Η οργάνωση δεν έχει εξουσίες να ερευνά εγκλήματα ή να κάνει συλλήψεις· μάλλον, είναι ένα φόρουμ συναντήσεων για τις αστυνομικές δυνάμεις και ένα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να συλλάβουν διεθνείς φυγάδες.

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία του είναι οι «κόκκινες προκηρύξεις», οι οποίες ενεργοποιούν όλες τις αστυνομικές δυνάμεις στον κόσμο για να συλλάβουν έναν δραπέτη.

Ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τη χρήση αυτού του εργαλείου από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Αλ Ραΐσι υπερασπίζεται την αποτελεσματικότητα αυτών των ειδοποιήσεων για να αποφευχθεί η ακατάλληλη χρήση εργαλείων με τα οποία έχουν συλληφθεί χιλιάδες από τους πιο επικίνδυνους φυγάδες.

«Τώρα έχουμε 70.000 εγκληματίες με κόκκινες προκηρύξεις. Φανταστείτε να μην υπήρχαν κόκκινες προκηρύξεις. Τι θα έκανε ο κόσμος με αυτούς τους εγκληματίες;» ρωτάει.

Ο διορισμός του, ως κορυφαίου ηγέτη της, συνοδεύτηκε επίσης από διαμάχες λόγω των κατηγοριών για συμμετοχή σε υποθέσεις βασανιστηρίων στα ΗΑΕ.

Δύο Βρετανοί πολίτες, ο Matthew Hedges και ο Ali Issa Ahmad, που κρατούνταν αμφότεροι στα Εμιράτα πριν εκλεγεί ο Αλ Ραΐσι πρόεδρος της, υπέβαλαν καταγγελίες εναντίον του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η τελευταία στη Βιέννη λίγο πριν από την έναρξη της Συνέλευσης.

Οι κατηγορίες αναφέρουν τον Αλ Ραΐσι ως Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Εσωτερικών των Εμιράτων, θέση που κατέχει από το 2015, αλλά αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με όσα συνέβησαν.

«Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», λέει ο Al-Raisi, ο οποίος λέει ότι το έργο του στα Εμιράτα επικεντρώθηκε στην ψηφιοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας ως «επικεφαλής τεχνολογίας και αυτοματισμού (της αστυνομίας)».