Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από τους καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τη πολιτεία του Μισσισσίπι, στις ΗΠΑ. «Είναι μια τραγωδία», έγραψε στο Twitter ο Τέιτ Ριβς κυβερνήτης του Μισισιπή, κάνοντας λόγο για καταστροφικές ζημιές.

Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει όμως, αφού και σήμερα αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Οι αρχές προειδοποίησαν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανεμοστρόβιλοι. Δεν μπορούν, φυσικά, να προβλεφθούν.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να στηθούν προσωρινά καταλύματα, να γίνουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και να δοθούν δάνεια με μειωμένα επιτόκια για την κάλυψη των μη ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει 4.800 κάτοικοι στο Μισσισσίπι και σχεδόν 11.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη γειτονική Αλαμπάμα.

ΗΠΑ: Η στιγμή που μετεωρολόγος «λυγίζει» στον αέρα της εκπομπής

Το μέγεθος της τραγωδίας έκανε τον Αμερικανό μετεωρολόγο, Ματ Λάουμπχαν, να «λυγίσει» την ώρα που βρισκόταν στον αέρα της εκπομπής. Όταν ο Λάουμπχαν είδε τα νέα στοιχεία για την πορεία της θεομηνίας στο Μισσισσίπι και κατάλαβε ότι ο ανεμοστρόβιλος και οι θύελλες δεν είχαν ηρεμήσει και απειλούσαν με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές και νεκρούς την πολιτεία των ΗΠΑ, δεν άντεξε.

Φανερά συντετριμμένος άρχισε να λέει: «Ωχ, φίλε. Οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς πορεία. Και τώρα που μιλάμε, έρχονται οι νέες προβλέψεις. Ιησού, παρακαλώ βοήθησέ τους, αμήν», είπε ο Αμερικανός μετεωρολόγος.