Παρά τις κινεζικές προειδοποιήσεις, με ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η συνάντηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στην Καλιφόρνια με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Ουέν, με φόντο τις απειλές του Πεκίνου για αντίποινα.
Εν αναμονή της απάντησης της Κίνας, η εν λόγω συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην προεδρική βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν, στα προάστια του Λος Άντζελες. Παρόντες μάλιστα, όπως ανέφερε το γραφείο του Μακάρθι το πρωί της Δευτέρας θα είναι πολλοί βουλευτές ακόμα.
Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα «απαντήσει» σε μια ενδεχόμενη συνάντηση. Τον περασμένο Αύγουστο η επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, το οποίο προχώρησε τότε στη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας γύρω από το νησί.
Αντιμετωπίζει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση του νησιού με τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της ήδη από 1949 με τη λήξη του εμφυλίου.
Η Ουάσιγκτον είναι η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της Ταϊβάν παρότι επισήμως αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Πεκίνο ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας, στο πλαίσιο της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας».
Οργή στο Πεκίνο εξαιτίας της επίσκεψης Πελόζι
Η απόφαση της – προερχόμενης από το κόμμα των Δημοκρατικών – Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί πέρυσι το καλοκαίρι την Ταϊβάν, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο του Πεκίνου (το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν «κινεζικό έδαφος» και διεκδικεί τη de-facto κυριαρχία της) αλλά και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών πίσω στις ΗΠΑ.
Το πρώτο αποτέλεσμα από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής ήταν να τεθεί η Ταϊβάν σε καθεστώς στρατιωτικής περικύκλωσης. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της Πελόζι, η Κίνα ξεκίνησε πρωτοφανούς έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, που ισοδυναμούν με πλήρη αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό και συνοδεύονται από εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Οι ζώνες επελέγησαν για την ικανότητά τους να αποκλείσουν ενδεχόμενη δυτική επέμβαση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κινέζος υποστράτηγος Μενγκ Σιανπίνγκ εξήγησε ότι η μία από τις ζώνες καλύπτει το στενότερο τμήμα των Στενών της Ταϊβάν, ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό μεγάλου λιμανιού και την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον τριών εκ των σημαντικότερων στρατιωτικών αεροδρομίων της νησιωτικής χώρας. «Η ζώνη της Καοσιούνγκ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια επιτυχημένη εισβολή. Πρέπει να τονίσω ότι αν και πρόκειται για άσκηση, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε αληθινή μάχη», είπε ο υποστράτηγος Μενγκ.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα μέσω ειρηνικών διαδικασιών. Οπως και ο προκάτοχός του, όμως, ο Σι δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας, ενώ Κινέζοι ανώτατοι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι μια εισβολή καθίσταται ολοένα και πιο πιθανή, αν και παρακινδυνευμένη.