Τέσσερα μέλη των ακροδεξιών Proud Boys, κρίθηκαν ένοχα για ανατρεπτική συνωμοσία από ένα δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, DC, για τους ρόλους τους να αποτρέψουν τη βίαιη μεταβίβαση της εξουσίας από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν μετά τις εκλογές του 2020.

Οι κατηγορούμενοι Enrique Tarrio, ο πρόεδρος των Proud Boys, Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl και Dominic Pezzola αντιμετώπισαν μια σειρά από κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων τριών ξεχωριστών κατηγοριών συνωμοσίας, παρεμπόδισης της ψηφοφορίας και παραποίησης στοιχείων.

Η ένοχη τους, σηματοδοτεί την τρίτη διαδικασία, κατά την οποία οι εισαγγελείς επέβαλαν καταδίκες για ανατρεπτική συνωμοσία στην ιστορική δίωξη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσων παραβίασαν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι δε ένορκοι, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία σχετικά με την κατηγορία για ταραχή συνωμοσίας εναντίον του Pezzola. Σε αντίθεση με τους άλλους κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη, ο Pezzola δεν φέρεται να έχει ηγετική θέση στον οργανισμό και ήταν ανενεργός στις ομαδικές συνομιλίες των Proud Boys.

Ο δικαστής έδωσε εντολή στους ενόρκους να συνεχίσουν τις συζητήσεις τόσο για την υπόθεση Pezzola, όσο και για τις κατηγορίες εναντίον των πέντε κατηγορουμένων, για τις οποίες δεν κατέληξαν σε ετυμηγορίες.

Η καταδίκη του Tarrio είναι ιδιαίτερα σημαντική, παρόλο που δεν ήταν στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ηγέτης των Proud Boys βοήθησε στη δημιουργία μιας δομής διοίκησης εντός των Proud Boys μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Οι αιτίες εδράζονται στο υλικό, σε μηνύματα δηλαδή που αναγράφεται στο κατηγορητήριο ότι υποδηλώνουν πως ο Tarrio προετοιμαζόταν για μια «επανάσταση» και εξέτασε έγγραφα που περιείχαν ένα σχέδιο για την κατάληψη μερικών «κρίσιμων κτιρίων» στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων γραφείων της Βουλής και της Γερουσίας γύρω από το Καπιτώλιο.

Το Proud Boys ήταν στην πρώτη γραμμή του όχλου, έξω από το Καπιτώλιο και ήταν εκεί όταν παραβιάστηκαν τα πρώτα φράγματα. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι ηγέτες της ομάδας ξεσήκωσαν τα μέλη και επικοινώνησαν μαζί τους, για να ενημερώσουν σχετικά με το χρονικό σημείο που έπρεπε να ξεκινήσουν τις ενέργειές τους.

Αφού οι ταραχοποιοί έφτασαν στις πτέρυγες της Γερουσίας του κτιρίου του Καπιτωλίου, ο Pezzola χρησιμοποίησε μια αστυνομική ασπίδα, που έκλεψε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, προκειμένου να σπάσει ένα παράθυρο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, από το οποίο οι ταραχοποιοί εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι οι πελάτες τους δεν είχαν ποτέ σχέδιο να εισβάλουν στο Καπιτώλιο και να σταματήσουν την ψηφοφορία, εκείνη την ημέρα. Τα μηνύματα και τα βίντεο δεν δείχνουν τίποτα περισσότερο από ηλίθια, χυδαία ρητορική, όπως είπαν οι δικηγόροι υπεράσπισης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, οι ένορκοι άκουσαν τη μαρτυρία πολλών αξιωματικών που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, καθώς και πρακτόρων του FBI που ερεύνησαν τους Proud Boys. Πολλές ήταν και οι μαρτυρίες μελών της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων δύο εκ των κατηγορουμένων, κανένας από τους οποίους δεν παραδέχτηκε βέβαια, ότι υπήρξε συγκεκριμένος στόχος να καταλάβουν το Καπιτώλιο.

Οι αμέτρητες καθυστερήσεις, από τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα στοιχεία και πληροφοριοδότες, συνετέλεσαν ώστε μια δίκη που αρχικά εκτιμήθηκε ότι θα διαρκέσει πέντε έως επτά εβδομάδες, να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.