Ακόμα ένα περιστατικό πυροβολισμού εις βάρος μαύρου είχαμε στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα. Το περιστατικό που δεν είχε δει μέχρι χθες το φως της δημοσιότητας, συνέβη στο Ντένβερ και στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει, αποτυπώνεται η στιγμή κατά την οποία μια αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβολεί έναν άντρα και τον σκοτώνει.

Το συμβάν έγινε στις 5 Αυγούστου, όταν η αστυνομία δέχθηκε τηλεφώνημα για περιστατικό οικογενειακής βίας με δράστη τον 36χρονο Μπράντον Κόουλ. Η καταγγελία εις βάρος του Κόουλ ήταν πως είχε ρίξει την σύζυγό του από το αναπηρικό καροτσάκι και κυνηγούσε τον έφηβο γιο του.

Σε αυτή την κλήση ανταποκρίθηκαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι και στόχευσαν με το όπλο τους τον 36χρονο. Όσο τον σημάδευαν, η γυναίκα του, πεσμένη στο έδαφος, ζήτησε από τους ένστολους να «μην απειλείτε με όπλο τον σύζυγό μου».

Εκείνη τη στιγμή, όπως φαίνεται στο βίντεο από την κάμερα στο ρούχο της αστυνομικού, οι αστυνομικοί ζητούν από τον 36χρονο να παραδοθεί, εκείνος όμως δεν υπακούει και πλησιάζει επιθετικά τη γυναίκα αστυνομικό. Εκείνη τον πυροβολεί δύο φορές και τον σκοτώνει.

Η διαρροή του βίντεο στα social media προκάλεσε ξεσηκωμό και πίεση προς την αρχηγία της αστυνομίας του Ντένβερ, με τον αρχηγό Ρον Τόμας να λέει πως «όπως βλέπετε στο βίντεο όταν η αστυνομικός βγάζει το όπλο της, το άτομο αυτό είναι τόσο κοντά της ώστε δεν έχει στο οπτικό πεδίο το νεαρό παιδί και το πρόσωπο που είναι δίπλα του. Θα έπρεπε να το λάβει υπόψη της αλλά δεν υπήρχε χρόνος για να ενεργήσει πριν να της επιτεθεί το άτομο» .

Στο βίντεο βλέπει κανείς τη γυναίκα αστυνομικό να κινείται από πίσω από τον φερόμενο δράστη και καθώς περνάει ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, εμφανίζεται ένα μικρό παιδί με μια γυναίκα που κάνουν στην άκρη. Εκείνη τη στιγμή είναι που πλησιάζει απειλητικά ο δράστης και τρώει τις θανάσιμες σφαίρες.

Η αστυνομικός υποστήριξε πως πυροβόλησε γιατί είδε τον άντρα να κρατάει μαχαίρι και να την πλησιάζει. Το μαχαίρι αποδείχτηκε ότι ήταν μαρκαδόρος.

Για την υπόθεση έχει ανοίξει φάκελος και η τοπική εισαγγελία θα κρίνει αν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος της αστυνομικού ή θα θεωρηθεί ότι λειτούργησε εντός του πλαισίου λειτουργίας της αστυνομίας στις ΗΠΑ.