Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποιεί «τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά», ενώ χιλιάδες μετανάστες πέρασαν στο έδαφος των ΗΠΑ, ελπίζοντας να προλάβουν να μπουν στη χώρα πριν από τα μεσάνυχτα.
Οι ΗΠΑ τερμάτισαν τους συνοριακούς περιορισμούς Covid-19 που εμπόδισαν πολλούς μετανάστες να διελεύσουν στη χώρα τους από τα σύνορα με το Μεξικό, αντικαθιστώντας αμέσως τους λεγόμενους περιορισμούς του Τίτλου 42 με σαρωτικούς νέους κανόνες ασύλου που αποσκοπούν στην αποτροπή παράνομων διελεύσεων.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Ν. Μαγιόρκας δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι 24.000 συνοριοφύλακες και αξιωματικοί στάλθηκαν στα σύνορα για να επιβάλουν τους νόμους των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά».
«Από απόψε, τα άτομα που φτάνουν στα σύνορα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη νόμιμη οδό, θα θεωρούνται μη επιλέξιμα για άσυλο. Είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε άτομα που δεν διαθέτουν νομική κατοχύρωση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ» συμπλήρωσε.
Τι είναι ο Τίτλος 42 και τι έπεται για τους μετανάστες στις ΗΠΑ;
Λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί, χιλιάδες μετανάστες διέσχισαν ποτάμια, σκαρφάλωσαν σε τοίχους και ανέβασαν αναχώματα μέχρι να φτάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ, ελπίζοντας να προλάβουν να το κάνουν πριν από τα μεσάνυχτα.
Στο Matamoros του Μεξικού, ομάδες διέσχισαν τον ποταμό Ρίο Γκράντε κολυμπώντας. Μερικοί κουβαλούσαν μωρά και αποσκευές γεμάτες διάφορα αντικείμενα, με στόχο να φτάσουν στο Μπράουνσβιλ του Τέξας.
Στο Ελ Πάσο εκατοντάδες μετανάστες κατασκήνωσαν στους δρόμους του κέντρου της πόλης προσπαθώντας να βρουν πού θα πάνε αφού περάσουν τα σύνορα από το Χουάρες του Μεξικού.
Οι πρώτες στιγμές του τέλους του Title 42 στο Ciudad Juárez του Μεξικού, αντιμετωπίστηκαν με σιωπή…
Ήταν σχεδόν σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα για τους 500 μετανάστες που ήλπιζαν να παραδοθούν στις αρχές των ΗΠΑ έξω από την Θύρα 42, μια πύλη κατά μήκος του φράγματος των συνόρων στο Ελ Πάσο του Τέξας.
Η ομάδα περίμενε από αργά το απόγευμα, περικυκλωμένη από πράκτορες της Εθνικής Φρουράς και της Συνοριακής Περιπολίας του Τέξας και παγιδευμένη από συρματοπλέγματα.
Όλο το απόγευμα και μέχρι τη νύχτα, μικρές ομάδες επιτρεπόταν με αργούς ρυθμούς να εισέλθουν στη χώρα, ενώ οι υπόλοιποι παρέμεναν εκτός.
Το ζεστό απόγευμα έγινε πιο κρύο όταν έδυσε ο ήλιος. Χωρίς να διαθέτουν επιπλέον ρούχα, πολλοί πάλεψαν για να ζεσταθούν. Η μόνη τους επιλογή: κουβέρτες γεμάτες σκόνη, μπουφάν και πουλόβερ που παρείχαν οι μεταναστευτικές Αρχές, προερχόμενα από έναν κάδο απορριμμάτων.
Η ξαφνική αλλαγή πολιτικής απείλησε να ασκήσει μια ιστορική πίεση στο πολιορκημένο σύστημα μετανάστευσης του έθνους.
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) κρατά τις τελευταίες ημέρες έως και 28.000 μετανάστες στις εγκαταστάσεις της, πολύ πέρα από τη δηλωθείσα ικανότητα και σε αυτό που φαινόταν να είναι ρεκόρ, ανέφεραν στο Reuters δύο ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν ανωνυμία, και το συνδικάτο της Συνοριακής Περιπολίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός κατά της μετανάστευσης, εφάρμοσε τον κανόνα δημόσιας υγείας Τίτλος 42 το 2020, όταν χτύπησε η πανδημία, ο οποίος συνέχισε να ισχύει και διευρύνθηκε από τον Τζο Μπάιντεν, παρά τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας για ένα πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο σύστημα στα σύνορα. Η πολιτική έχει αντιμετωπίσει δικαστικές μάχες και κριτική από αριστερά και δεξιά.
Η εντολή εξουσιοδότησε τους συνοριακούς αξιωματούχους να απομακρύνουν αμέσως μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζητούν άσυλο, παρακάμπτοντας τα κανονικά δικαιώματά τους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι τερματίζει τις κηρυγμένες εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που συνδέονται με τον κορονοϊό, συλλαβίζοντας το τέλος της χρήσης του Τίτλου 42 για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι μετανάστες θα μπορούν να ζητήσουν ξανά καταφύγιο όταν πλησιάσουν τα επίσημα συνοριακά λιμάνια εισόδου –αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να επιταχύνει τις αρχικές συνεντεύξεις από πράκτορες ώστε να αποφασίσει ποιος έχει βάση να προσφύγει στο δικαστήριο, ωθώντας τους υποστηρικτές των μεταναστών να διαμαρτυρηθούν ότι μια βιαστική διαδικασία θα είναι άδικη.
Ο νέος κανόνας προϋποθέτει ότι οι περισσότεροι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο εάν πέρασαν από άλλα έθνη, χωρίς να αναζητήσουν πρώτα προστασία αλλού ή εάν δεν χρησιμοποιήσουν νόμιμες οδούς εισόδου στις ΗΠΑ, τις οποίες ο Μπάιντεν έχει επεκτείνει.
Οι υποστηρικτές της μετανάστευσης που εκπροσωπούνται από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) υπέβαλαν νομική προσφυγή κατά των νέων κανονισμών την Πέμπτη, λίγα λεπτά πριν τεθούν σε ισχύ.
Οι ομάδες είπαν ότι ο κανονισμός Μπάιντεν «περιορίζει δραματικά τη διαθεσιμότητα ασύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες» και αντικατοπτρίζει παρόμοιες πολιτικές της εποχής Τραμπ που μπλοκάρονται στο δικαστήριο.
Οι πιο πολυσύχναστες συνοριακές εγκαταστάσεις κράτησης βρίσκονται στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε και στο Ελ Πάσο στο Τέξας και δύο περιοχές στην Αριζόνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου συνοριακών περιπολιών Μπράντον Τζαντ.
Αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που πιάστηκαν να περνούν παράνομα ξεπέρασε τους 10.000 την ημέρα. Λόγω του μεγάλου όγκου των αφίξεων, οι πράκτορες άρχισαν την Τετάρτη να απελευθερώνουν ορισμένους μετανάστες χωρίς προειδοποίηση, για να εμφανιστούν στο δικαστήριο μετανάστευσης όπου μπορούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, λέγοντάς τους να παρουσιαστούν αργότερα σε ένα γραφείο μετανάστευσης, πρόσθεσε ο Τζαντ.
Το βράδυ της Πέμπτης, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα μπλόκαρε τέτοιες εκδόσεις, λέγοντας ότι ήταν παρόμοιες με μια πολιτική που είχε ήδη απαγορευτεί τον Μάρτιο λόγω μη τήρησης των κατάλληλων κανονιστικών διαδικασιών. Η CBP δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Υπάρχουν φόβοι για νέο χάος και σύγχυση και δυστυχία για τους μετανάστες στο έλεος πολύπλοκων πολιτικών –στα χαρτιά ή με τους διάφορους τρόπους που εφαρμόζονται επί τόπου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Mayorkas είπε ότι οι νέοι κανόνες θα σημαίνουν σκληρότερες συνέπειες για τους μετανάστες που διέρχονται παράνομα, οι οποίοι θα μπορούσαν να απελαθούν και να αποκλειστούν από τις ΗΠΑ για πέντε χρόνια εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.
Προειδοποίησε τους μετανάστες: «Μην διακινδυνεύετε τη ζωή σας και τις οικονομίες σας… μην ακούτε τα ψέματα των λαθρεμπόρων [ανθρώπων] –θα σας επιστραφούν… είμαστε ένα έθνος μεταναστών, αλλά είμαστε επίσης ένα έθνος νόμων».
Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν ενώ είχαν τη μετανάστευση ως σημαντικό θέμα στην ατζέντα τους στις πρόσφατες εκλογές, με τους δεξιούς να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα του Τραμπ και να μιλούν για τους μετανάστες ως «εισβολή».
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των Ρεπουμπλικανών, λέγοντας ότι απέτυχαν να καθορίσουν τους νόμους για τη μετανάστευση ή να παράσχουν επαρκή συνοριακά κεφάλαια, ενώ αρνήθηκαν να εγκρίνουν νομοθεσία που παρέχει πιο τακτικές διαδρομές για την επιλεξιμότητα για την αμερικανική υπηκοότητα.
«Ζήτησα από το Κογκρέσο πολύ περισσότερα χρήματα για τη συνοριακή περιπολία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Δεν το έκαναν».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, στόχευε να περάσει ένα σκληροπυρηνικό νομοσχέδιο την Πέμπτη που θα ενίσχυε περαιτέρω την ασφάλεια των συνόρων και θα περιόριζε την πρόσβαση στο άσυλο, αλλά έχει λίγες πιθανότητες στη Γερουσία.