Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν χιλιάδες κατασχεθέντα Ιρανικά όπλα και σφαίρες πυρομαχικών στην Ουκρανία, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση ορισμένων από τις κρίσιμες ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο Ουκρανικός στρατός καθώς περιμένει περισσότερα χρήματα και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ενέργειες της Αμερικανικής Κυβέρνησης

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει ήδη μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο φυσίγγια κατασχεθέντων πυρομαχικών στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε τη Τετάρτη. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε το δελτίο τύπου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι επιδιώκει αυτή την κατάσχεση που κατάσχεσε το πολεμικό ναυτικό κατά την μεταφορά τους από το Ιράν στην Υεμένη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και μήνες τον τρόπο που θα στείλει τα κατασχεμένα όπλα στους Ουκρανούς, τα οποία και είναι αποθηκευμένα σε εγκαταστάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι κατασχέσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν συχνά σε μικρά πλοία χωρίς ιθαγένεια σε διαδρομές που χρησιμοποιούνταν ιστορικά για το λαθρεμπόριο όπλων των Χούτι στην Υεμένη.

«Στο τέλος της ημέρας η Ουκρανία χρειάζεται διάφορες προμήθειες για την πολεμική προσπάθεια, και παρά το ότι αυτή δεν είναι λύση για όλες τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας, θα παρέχει κρίσιμη υποστήριξη». Δήλωσε ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του Προγράμματος Ανατολικής Ασφάλειας για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. Πρόσθεσε επίσης ότι η κίνηση αυτή πιθανώς να έχει και επιπτώσεις στις σχέσεις Ιράν και Ρωσίας. Οι δύο αυτές χώρες έχουν δημιουργήσει μία de facto αμυντική συνεργασία τους τελευταίους μήνες με το Ιράκ να προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις ανάγκες του πολέμου της με την Ουκρανία και τη Ρωσία να συνεργάζεται με το Ιράν στην παραγωγή πυραύλων και αεράμυνας.

Credits: Getty Images