Περιεχόμενα
Τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν μία οπτική για το πώς οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους αλλά και τους εχθρούς τους, ταράζοντας βαθιά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ευαίσθητες πηγές, όπως επίσης να πλήξουν σημαντικές σχέσεις με το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει το CNN σε εκτενές ρεπορτάζ, ορισμένα από τα έγγραφα, τα οποία αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι αυθεντικά, αποκαλύπτουν την έκταση της υποκλοπής των βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ και της Ουκρανίας.
Άλλοι αποκαλύπτουν το βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διεισδύσει στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και στη ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner Group, σε μεγάλο βαθμό μέσω υποκλοπών επικοινωνιών και ανθρώπινων πηγών, οι οποίες θα μπορούσαν τώρα να αποκοπούν ή να τεθούν σε κίνδυνο.
Ενώ παράλληλα, αποκαλύπτονται βασικές αδυναμίες στον ουκρανικό οπλισμό, την αεράμυνα και την ετοιμότητα των ταγμάτων σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση κατά των Ρώσων – και όπως οι ΗΠΑ και η Ουκρανία έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης έναντι της ανταλλαγής πληροφοριών.
Σύμφωνα με το CNN και πηγή προσκέιμενη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει ήδη τροποποιήσει ορισμένα από τα στρατιωτικά της σχέδια λόγω της διαρροής.
Το Πεντάγωνο έχει αναλάβει μια «διυπηρεσιακή προσπάθεια» για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της διαρροής, δήλωσε την Κυριακή η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ.
«Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την εγκυρότητα των εγγράφων που κυκλοφορούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και που φαίνεται να περιέχουν ευαίσθητο και άκρως απόρρητο υλικό», είπε η Σινγκ σε δήλωση. «Έγινε μια διυπηρεσιακή προσπάθεια, η οποία επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα έγγραφα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στους Συμμάχους και εταίρους μας».
Η Σινγκ πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μίλησαν με συμμάχους και εταίρους το Σαββατοκύριακο σχετικά με τη διαρροή και ενημέρωσαν τις «σχετικές επιτροπές του Κογκρέσου».
Η διαρροή οδήγησε επίσης το Πεντάγωνο να λάβει μέτρα για να περιορίσει τη ροή τέτοιων εξαιρετικά ευαίσθητων εγγράφων, δήλωσαν αξιωματούχοι, τα οποία είναι συνήθως διαθέσιμα κάθε μέρα σε εκατοντάδες άτομα σε όλη την κυβέρνηση.
Το Κοινό Επιτελείο, το οποίο περιλαμβάνει την υψηλότερη ένστολη ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας που συμβουλεύει τον πρόεδρο, εξετάζει τους καταλόγους διανομής του για να εξετάσει ποιος λαμβάνει αυτές τις αναφορές, δήλωσε αξιωματούχος της Άμυνας. Πολλά από τα έγγραφα είχαν σημάνσεις που υποδεικνύουν ότι είχαν παραχθεί από το τμήμα πληροφοριών του Κοινού Επιτελείου, γνωστό ως J2, και φαίνεται να είναι έγγραφα ενημέρωσης.
Η Σινγκ είπε την Παρασκευή ότι το υπουργείο συνεχίζει να εξετάζει το θέμα και είχε παραπέμψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο επιβεβαίωσε ξεχωριστά στο CNN ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την πηγή της διαρροής.
Απογοητευμένοι οι διπλωμάτες – «Επιβλαβές για τη φήμη των ΗΠΑ»
Τα έγγραφα εμφανίστηκαν διαδικτυακά τον περασμένο μήνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Discord. Στις αναρτήσεις φαίνονται τσαλακωμένα έγγραφα τοποθετημένα πάνω σε περιοδικά. Ένας εκπρόσωπος του Discord επιβεβαίωσε σε δήλωση την Κυριακή ότι συνεργάζονται με τις αρχές για την έρευνα.
Ενώ η κατασκοπεία είναι αναπόφευκτο μέρος του τρόπου με τον οποίο η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ συλλέγει πληροφορίες παγκοσμίως, διπλωμάτες από ορισμένες από τις αναφερόμενες χώρες είπαν στο CNN ότι ήταν το γεγονός αυτό ήταν απογοητευτικό και επιβλαβές για τη φήμη των ΗΠΑ- να βλέπει κανείς αυτές τις πληροφορίες να εκτίθενται δημόσια.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν κάποια από τις δικές τους πηγές έχουν παραβιαστεί από τη διαρροή. «Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να μοιραστούν μαζί μας μια εκτίμηση ζημιών τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε την εκτίμησή τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος από μια χώρα που είναι μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes με τις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος του «Five Eyes» εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που διέρρευσαν.
Το CNN εξέτασε 53 έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία φαίνεται να έχουν παραχθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Ένα έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον Ζελένσκι. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, είπε η πηγή κοντά στον Ζελένσκι, αλλά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι βαθιά απογοητευμένοι για τη διαρροή.
Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία προέρχεται από πληροφορίες, λέει ότι ο Ζελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου «πρότεινε να χτυπήσουν ρωσικές τοποθεσίες ανάπτυξης στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας» χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλης εμβέλειας ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.
Οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα δημόσια σχόλια των ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να δώσουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς λόγω των φόβων ότι το Κίεβο θα τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας. Αλλά η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να το κάνει.
Γιατί υποπτεύονται Αμερικανούς
Το Πεντάγωνο μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο περιεχόμενο των συγκεκριμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης συμμάχων.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν τις διαδικασίες τους για το πόσο ευρέως μοιράζονται εσωτερικά ορισμένες από τις πληροφορίες.
Εξετάζουν ακόμα ποια κίνητρα θα μπορούσε να έχει ένας Αμερικανός αξιωματούχος ή μια ομάδα αξιωματούχων να διαρρεύσει τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες.
Μετά την αποκάλυψη της διαρροής, το Reuters εξέτασε περισσότερα από 50 έγγραφα με την ένδειξη “απόρρητο” και “άκρως απόρρητο” που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αρχής γενομένης από το Discord και το 4Chan. Ενώ ορισμένα από τα έγγραφα είχαν αναρτηθεί πριν από εβδομάδες, η ύπαρξή τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή από τους New York Times.
Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων. Ορισμένα που δίνουν εκτιμήσεις για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης από την Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν τροποποιηθεί για να ελαχιστοποιηθούν οι ρωσικές απώλειες. Δεν είναι σαφές γιατί τουλάχιστον ένα από αυτά χαρακτηρίζεται ως μη διαβαθμισμένο, αλλά περιλαμβάνει άκρως απόρρητες πληροφορίες. Ορισμένα έγγραφα φέρουν την ένδειξη “NOFORN”, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε ξένους υπηκόους.
«Τα έγγραφα δεν είναι αυθεντικά»
Ο Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι τα έγγραφα που έχουν διαδοθεί δεν είναι αυθεντικά, δεν έχουν «καμία σχέση με τα πραγματικά σχέδια της Ουκρανίας» και βασίζονται σε «εικονικές πληροφορίες» που διαδόθηκαν από τη Ρωσία.
Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει, μια συνομιλία μεταξύ δύο ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας σχετικά με ανησυχίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας για ένα αίτημα των ΗΠΑ για πυρομαχικά.
Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι η προμήθεια των πυρομαχικών, τα οποία οι ΗΠΑ θα έστελναν στη συνέχεια στην Ουκρανία, θα παραβίαζε την πολιτική της Νότιας Κορέας να μην παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας από τους αξιωματούχους πρότεινε έναν τρόπο να παρακάμψει την πολιτική της πουλώντας τα πυρομαχικά στην Πολωνία.
Το έγγραφο έχει ήδη πυροδοτήσει διαμάχη στη Σεούλ, με τους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους να λένε στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να θίξουν το θέμα στην Ουάσιγκτον.
Αξιωματούχοι από άλλες χώρες σχεδιάζουν επίσης να θίξουν το θέμα στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν έχουν ακόμη αυτές τις συνομιλίες καθώς περιμένουν να δουν τι θα πει η κυβέρνηση Μπάιντεν για τα έγγραφα που διέρρευσαν τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν πολλοί διπλωμάτες.
Οργή στην Ιερουσαλήμ
Μια αναφορά πληροφοριών για το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, έχει πυροδοτήσει οργή στην Ιερουσαλήμ. Η έκθεση, λέει ότι η κύρια υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ, ενθάρρυνε διαμαρτυρίες κατά της νέας κυβέρνησης της χώρας – «συμπεριλαμβανομένων πολλών ρητών εκκλήσεων για δράση».
Το Γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ απάντησε εκ μέρους της Μοσάντ το πρωί της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «χωρίς καμία βάση».
«Η Μοσάντ και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της δεν ενθάρρυναν –και δεν ενθαρρύνουν– το προσωπικό της υπηρεσίας να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, σε πολιτικές διαδηλώσεις ή σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Μοσάντ δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα των διαδηλώσεων και είναι αφοσιωμένοι στην αξία της υπηρεσίας προς το κράτος που την καθοδηγεί από την ίδρυσή της».
Το έγγραφο, λέει η Ιερουσαλήμ «πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας υπό την αυξημένη πίεση των ΗΠΑ ή μια αντιληπτή υποβάθμιση» στη σχέση της με τη Ρωσία.
Κατασκοπεία «εχθρών»
Η μαζική διαρροή των εγγράφων αποκαλύπτει επίσης ότι η διείσδυση των ΗΠΑ στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και στην οργάνωση «Wagner Group» είναι βαθύτερη από ό,τι είχε προηγουμένως κατανοηθεί.
Πολλές από τις πληροφορίες για τη Ρωσία συγκεντρώθηκαν μέσω υποκλοπών επικοινωνιών, προκαλώντας ανησυχία ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν τώρα να αλλάξουν τη μέθοδο επικοινωνίας τους και να αποκρύψουν καλύτερα τον σχεδιασμό τους.
Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποστεί 189.500 έως 223.000 απώλειες έως τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων 43.000 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, είχε υποστεί 124.500 έως 131.000 απώλειες, με έως και 17.500 νεκρούς στη δράση, αναφέρει η έκθεση.
Αναλυτές, σύμφωνα με το CNN, δηλώνουν πως πολλοί χρησιμοποιούν ήδη τα έγγραφα που διέρρευσαν προκειμένου να διαδώσουν fake news. Το έγγραφο με τους αριθμούς των θυμάτων, για παράδειγμα, τροποποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει περισσότερο από το μισό τον αριθμό των Ρώσων θανάτων, προτού διαδοθεί στα φιλορωσικά κανάλια Telegram.
Ερωτηθείς για τις εικόνες που κυκλοφορούν στο Twitter και το Telegram, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο CNN την Παρασκευή ότι «δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την άμεση ή έμμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
«Αυτό το επίπεδο συμμετοχής ανεβαίνει σταδιακά όλο και περισσότερο», είπε. «Κρατάμε το βλέμμα μας σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης».